Notiunea de foraje pompe de caldura incepe sa fie din ce in ce mai cautata. In fapt, este vorba despre o tehnologie revolutionara. Respectiv aceea prin care caldura pamantului se foloseste pentru incalzire pe timp de iarna. Sau, despre pompe de caldura putem vorbi si vara, cand procedeul este invers.

Prin geotermie intelegem tot acest ansamblu de tehnici prin care folosim energia termica a pamantului. In continuare, incercam sa explicam foarte pe scurt, tot ce tine de aceasta inovatie a tehnicii. Caci, cine si-ar fi inchipuit, cu numai o suta de ani in urma, ca vom fi capabili sa ne incalzim (sau sa ne racorim) prin schimbul de caldura cu Pamantul!? Si inca la preturi accesibile…

geotermia
geotermia

Despre foraje pompe de caldura

Extragerea energiei din sol si utilizarea acesteia pentru consum, incalzire sau racire, reprezinta solutia alternativa la problema globala a epuizarii resurselor minerale.

O sursa regenerativa de energie care nu dauneaza mediului inconjurator este caldura solului. Aceasta energie poate fi utilizata indiferent de conditiile meteo sau de anotimp si este disponibila in sol.

Caldura naturala a pamantului este captata de un sistem de tevi de plastic ingropate, prin care circula un fluid, de obicei un amestec de apa cu antigel.

In timpul iernii, fluidul absoarbe energia pamantului si o transporta in cladire, unde pompele de caldura concentreaza caldura si o distribuie la temperaturi mai mari. Pe de alta parte, procesul poate fi inversat vara. Excesul de caldura fiind extras din cladire, cu ajutorul pompei de caldura si dispersat mai apoi in pamant. Pentru a mari eficienta sistemului, excesul de caldura din cladire este folosit la producerea apei calde menajere, proces care nu va presupune costuri suplimentare. Foraje pompe de caldura

Tinand cont de faptul ca solul, la adancime, are o temperatura cuprinsa intre 8 si 20°C distribuita uniform pe tot parcursul anului. Consumul de energie este redus deoarece sistemele geotermale extrag energia dintr-o sursa cu temperatura moderata.

Geotermia

In relatia directa cu pamantul, circuitul geotermal are functia de schimbator de caldura. Pentru aceasta, se foloseste o teava de polietilena de inalta densitate cu o garantie minima de 50 ani, si o durata de viata estimata la 100 de ani, ingropata in pamant si prin care circula fluidul. Circuitul odata instalat nu necesita intretinere si are doar rolul de a realiza schimbul de caldura cu pamantul. Acesta neavand nici o alta influenta asupra mediului inconjurator.

In functie de climat, structura terestra, suprafata disponibila si puterea pompei de caldura, se pot configura numeroase circuite geotermale. Aceasta este esenta unor lucrari de foraje pompe de caldura

principiul la foraje pompe de caldura
Schema de principiu a functionarii la foraje pompe de caldura. Vara se obtin temepraturi mai mici iar iarna, prin acest tip de foraje se absoarbe caldura geotermala din pamant.

Sistemele geotermale inregistreaza cele mai mici costuri de operare posibile, in ceea ce presupune realizarea climatizarii rezidentiale sau comerciale. In comparatie cu sistemul de climatizare electric, costurile sunt mai mici cu circa 65-70%.

Comparativ cu centralele termice, utilizatoare de combustibili fosili, aceste costuri se reduc cu circa 60-65%, iar procesul de racire al cladirilor inregistreaza economii de circa 80-85%.

Coeficientul de performanta la foraje pompe de caldura pentru instalatii geotermale este cuprins intre 3,5 si 6, ceea ce presupune faptul ca pentru fiecare unitate de energie electrica introdusa in sistem, se obtin intre 3,5 si 6 unitati de energie termica.

Compania noastra, impreuna cu partenerii sai, ofera solutii complete pentru realizarea acestor sisteme avansate de incalzire/racire a cladirilor, avand capacitatea executarii gaurilor pentru introducerea tevilor de circuit, la diferite adancimi, in functie de particularitatile proiectului.

Noi detinem echipamente performante cu ajutorul carora executam rapid si eficient gaurile, la adincimile si diametrele necesare.

Tipfor executa:

  • Forari puturi apa;
  • Foraje pompe de caldura
  • Sisteme pompare;
  • Denisipari puturi;
  • Asecari;
  • Epuismente;
  • Irigatii in camp;
  • Panouri fotovoltaice pentru pompe submersibile

>>> Citeste un articol despre eficienta acestui sistem. Este vorba despre modul prin care un sistem cu foraje pompe de caldura poate asigura necesarul de încălzire al unei locuințe