Cum se alege diametrul de tubare la foraje puturi?

diametrul de tubare la forari puturi
tubulatura foraje puturi

Diametrul de tubare la foraje puturi este una din intrebarile fregvente ale clientilor. Intrucat noua celor de la Tipfor ne place sa ne informam corect potentialii clienti dorim sa va facem cunoscute cateva aspecte ce tin de foraje puturi, debite de apa si diametre de tubare.

Alegerea tubulaturii la foraje puturi pentru apa

Cand va ganditi sa realizati un put de apa probabil acest gand pleaca de cele mai multe ori de la o nevoie. Asta vreau sa subliniez si sa va informez ca atunci cand contactati un executant de foraje puturi sa aveti deja in minte ce debit de apa doriti, ce calitate doriti de la putul de apa ce urmeaza sa-l realizati. In general toti oameni spun ca-si doresc un foraj cu apa dar aproape toti nu stiu exact cata apa au nevoie sau ce calitate. Este foate important acest aspect. Costurile pot fi mult mai mici daca faceti un foraj exact pe masura nevoilor dumneavoastra. Adica diametrul de tubare la foraje puturi sa fie optim. Multi dintre clientii nostri ne solicita ei un diametru de tubare si de multe ori cer dimetre mult mai mari decat ar avea nevoie. Deci o cheltuiala inutila. Bani irositi

Recomandari legate de diametrul de tubare la foraje puturi
  • recomandat ar fi ca inainte de a realiza o lucrare de foraj sa discutati cu specilalisti in foraje puturi pentru a va recomanda un diametru de tubare si abia apoi sa realizati lucrarea de foraj.
  • recomandam se se faca o analiza a hartilor geologice si hidrogeologice a Romaniei de catre firma ce urmeaza sa realizeze putul de apa si in functie de resursele subterane sa se faca alegerea tubulaturii forajului
  • recomandam ca tubulatura putului sa fie minim 90 mm.  Dar idicat ar fi minim 125 mm. Pe tubulatura de 90 mm intra doar pompe de 3 toli foarte scumpe. Iar pe tubulatura de 125 mm intra pompe mult mai ieftine de 4 toli.
  • Pentru debite industriale recomandam tubulaturi la foraje puturi de cel putin 200 mm. Pe aceste diametre intra pompele de 6 toli.

Importanta diametrului de tubare la forari puturi pentru apa, alegerea corecta a tubulaturi

Diametrul de tubare la foraje puturi este foarte important. Mai ales cand v-a doriti debite de apa mari din foraje si puturi. In general la debitele mici de la cateva sute de litri pe ora pana la doua trei mii litri de apa pe ora se pot obtine pe cel mai mic diametru de tubare cu care noi lucram respectiv 90 mm pentru zona cu roca compacta sau 125 mm in zonele cu soluri medii si moi. Cand vorbim de debite de la 2 litri/secunda pana la 10 litri/secunda sau 20 litri/secunda e nevoie de diametre mai mari la foraje puturi. Aceste debite le numim industriale. Necista diametrul de tubare la foraje puturi de la 160 mm, 200 mm pana la 225 mm, 250 mm, 315mm sau chiar 350 mm. Acestea sunt diametrele standardizate de tubulatura pentru foraje puturi.

Pentru a obtine debite industriale conteaza foarte mult modul de executie si calitatea materialelor. Fantele filtrelor sunt foarte importante.

Mentiuni

Mentionam ca NU oriunde in Romania se pot obtine debite de apa industriale. Oriunde in tara se pot obtine din foraje puturi debite de apa suficiente pentru uz casnic.

Pentru o locuinta este suficeint un debit de apa de 2000 litri pe zi. Deci si 100 litri pe ora sunt suficenti pentru o casa. Binenteles aceste debite mici sunt in putine locuri din tara.

Poate sunteti inreresati si de articolul :

alegerea pompei submersibile la foraje puturi

-foraje puturi apa Pitesti, Arges

-rolul si importanta pietrisului margaritar la foraje puturi

-Foraje puturi Bucuresti

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*