Rolul si importanta pietrisului margaritar la foraje puturi apa

Rolul si importanta pietrisului margaritar la foraje puturi apa.

Apa cu nisip sau fara?

In ultimii ani datorita internetului oamenii au acces foarte usor la informatii dar nu intodeauna corecte sau complete. Domeniul in care activam noi cei de la Tipfor cel de foraje puturi pentru apa, oamenii ce sunt interesati de realizarea uni put forat au aflat  de pe diverse site-uri si anunturi ca teava albasta este cel mai important lucru la foraje puturi si foarte multi oameni ne intreaba de la inceput : “ce tubulatura folositi, albastra sau neagra, cu filet sau fara” ? Pe noi ne bucura faptul ca oameni se informeaza inainte de a face un foraj sau put dar vrem sa clarificam un aspect foarte important si anume; ca nu doar culoarea tubulaturi conteaza la foraje puturi ci mai important este pietrisul margaritar introdus in jurul tubulaturi forajului mai ales in zona filtranta.

De ce ? Care este rolul si importanta pietrisului margaritar la foraje puturi apa?

Ca sa intelegeti mai bine va pot prezenta unul din cazurile foarte des intalnite in Bucuresti, Pitesti, Sibiu, Brasov, Cluj, Buzau, Targoviste si asa mai departe in care o firma de pe plan local  realizeaza un foraj pentru apa cu tubulatura albasta Valplast si cu filet iar rezultatul este o apa transparenta, incolora dar cu mult nisip fin in ea. Cu siguranta rezultatul nu va va multumii. Daca pietrisul margaritar sau nisipul cuartos cum mai este denumit nu este ales corespunzator si introdus corect in jurul filtrelor rezultatul va fi dezamagitor.

Daca alegerea pietrisului a fost facuta corect dar din cauza executantului gaura putului nu este curata si acesta nu va ajunge pe zona cu fante a tubulaturi rezultatul nu va fi cel dorit si veti avea un put, foraj cu teava albastra cu filet si apa cu nisip :(.  Nesatisfacator

In clipul de mai jos este prezentat cum se introduce pietrisul margaritar.

Rolulul pietrisului margaritar este de a forma in jurul tubulaturi de Pvc un filtru natural in care particulele de nisip din stratul acvifer sa se opreasca si sa permita doar trecerea apei in tubulatura forajului.

Daca granulatia pietrisului margaritar introdus este prea mare 4-8 sau 8-16 mm si statul acvifer are granulatia de ordinul zecimilor de milimetru 0,1- 0,5 mm, pietrisul nu isi va putea face treaba. Adica nu isi va indeplini rolul de filtru. Iar daca pietrisul este mai mic decat trebuie va infunfa fantele filtrelor . Iar debitul de apa al forajului va fi foarte mic. Granulatia pietrisului margaritar trebuie sa fie mai mare ca nisipul din stratul acvifer max de 4-5 ori. Grosimea stratului de pietris introdus la foraje puturi  trebuie sa fie minim 40 mm in jurul tubulaturii.

Este foarte important alegere corecta a pietrisului cat si introducerea lui in gaura forajului.

Din pacate forate multi executaniti de foraje puturi nu respecta  lucruri din 3 motive : uni nu stiu , altii considere ca e prea scump 1 metru cub de pietris cuartos iar altii evita sa-l introduca la adancimi mari din cauza ca se introduce foarte greu si risca sa compromita tot forajul.

Pentru noi cei de la Tipfor pietrisul margaritar are cea mai mare importanta cand vorbim de un foraj pentru apa. Clienti care inteleg rolul si importanta pietrisului margaritar la foraje puturi apa v-or fi multumiti la finalul lucrari. Chiar daca pretul unei asemenea lucrari este mai mare cu putin. Calitatea conteaza

Cititi si :

  1. Pregatirea noroiului de foraj inainte de tubarea puturilor de apa

  2. Durata de viata a uni foraj
  3. Imbatrnirea puturilor forate si metode de reabilitare

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*