
Imbatranirea puturilor forate si metode de reabilitare la foraje puturi
Cauzele imbatarnirii puturilor forate la mare adancime.
Sub denumirea de “imbatranire” a puturilor si forajelor de apa intelegem totalitatea fenomenelor ce apar la forajele de apa care conduc la o partiala sau totala diminuare a debitului de apa.
Cauzele imbatraniri puturilor si forajelor pot fi impartite in patru mari grupe;
1. Colmatarea filtrului forajului si a zonei din jurul acestuia
2. Inisiparea putului forat
3. Incrustarea fantelor filtrelor
4. Coroziunea coloanei filtrante daca aceasta este din otel
Aceste cauze le mentionam separat pentru usurinta explicarii influentei lor asupra ibatranirii si degradarii puturilor forate, dar de cel mai multe ori la puturi, colmatarea forajelor, innisiparea puturilor, coroziunea si incrustrarea apar in majoriatea cazurilor simultan.
Colmatarea forajelor
Colmatarea puturilor forate sunt determinate de cauze fizice, de particule fine de nisip din stratul acvifer ce blocheaza caile de aces ale apei spre filtru. In general colmatarea se produce datorita alegerii gresite atat a fantelor cat si a pietrisului margaritar. Colmatarea statului din jurul filtrului la foraje puturi este foarte periculoasa diminueaza foarte mult debitul forajului iar putul fiind greu de reconditionat.
Innisiparea puturilor forate
Innisiparea la foraje puturi se datoreaza patrunderii nisipului foarte fin din stratul acvifer in interilorul putului, acest fapt duce la blocarea filtrelor si reducerea debitului de apa. Si acest fenomen se produce datorita alegerii gresite a pietrisului margaritar, a fost introdus un pietris margaritar pra mare.
Innisiparea se poate produce si atuci cand debitul de apa exploatat este mai mare decat a recomandat executantul cu toate ca a fost introdus un pietris margaritar optim. Acest fenomen se intampla datorita vitezei foarte mari a apei la intrarea in filtre.
Coroziunea coloanei filtrante
Prin coroziune se inelege totalitatea actiunilor chimice asupra coloanei filtrante. Acestea pot fi provocate de apa din stratul acvifer cat si de solul inconjurator, favorizate si de influente exterioare. Coroziunea are ca efect distrugerea totala sau partiala a coloanei filtrante, ceea ce duce la degradarea sau distrugerea putului.
Acest fenomen apare mai ales la forajele tubate cu coloana de otel. Din fericire in ultimii 20 ani aceste foraje au disparut, mateialele cu care se tubeaza puturile forate pentru alimentare cu apa sunt din PVC.
Coroziunea apare si in partea superioara a forajelor tubate cu teava metalica in zona unde apa oscileaza intre nivelul static si nivelul dimamic datorita oxigenului. Acest fenomen duce la distrugerea totala a forajelor sau a degradarii calitatii apei daca in urma coroziunii, teava se perforeaza si patrunde in putul de mare adancime apa din panza freatica.
Incrustarea fantelor filtrelor
Cand vorbim despre imbatranirea puturilor forate si metode de reabilitare la foraje puturi trebuie neaparat sa vorbim si de incrustarea filtrelor. Incrustarea este fenomenul prin care substantele dizolvate in apa floculeaza si se depun pe si in filtru, cat si in stratul acvifer imediat inconjurator, ceea ce determina o diminuare a debitului sau chiar secarea totala a putului forat.
Cauzele care produc incrustarea sunt chimico-biologice : -oxidarea, -eliberarea gazelor, -amestecarea apelor din strate diferite, -influente biologice, -modul de exploatare
Recomandari pentru evitarea imbatranirii premature a puturilor forate
Pentru ca un foraj sa aiba o durata de functionare cat mai mare este necesar :
-tubulatura definitiva si coloana filtranta a putului forat sa se confectioneze din material rezistent la coroziune
–alegerea fantelor filtrelor si a pietrisului margaritar sa se faca stict in conformitate cu analiza granulometrica a materialului din statul acvifer.
-denisiparea sa fie facuta periodic si eficient
-explatarea forajelor sa se faca corect, adica cu debitul care sa nu depaseasca viteza de antrenare a nisipului, pentru a evita colmatarea si innisiparea putului
Metode de reabilitare la foraje puturi

In situatia in care avem un put forat care si-a micsorat debitul specific trebuie intervenit asupra lui. Cand vine vorba de imbatranirea puturilor forate si metode de reabilitare la foraje puturi se recomanda ca aceste interventii sa se faca doar de firme cu experienta bogata in foraje puturi.
Interventia la foraj trebuie facuta doar dupa analizarea corecta dosarului tehnic al forajului .
Foarte important este schita de tubare, din aceasta aflam exact unde sunt pozitionate filtrele. Recomandarea noastra e ca toti clienti sa ceara de la executantii de foraje puturi fisa forajului).
Metodele de reabilitare le putem impartii in doua categorii;
-metode chimice
-metrode fizice
Metode de reabilitare chimica a unui foraj de apa
La puturile de apa care sufera o scadere a debitului o prima interventie se poate face cu substante acide.
Acidizarile se fac cu urmatorul scop;
-ridicarea productivitatii puturilor al caror debit a scazut datorita depunerilor care obtureaza fantele filtrului si stratul acvifer din jurul lui.
Interventia chimica se poate face cu:
a. -acidizarea cu acid clorhidric
Acest acid dizolva foarte rapid carbonatii de calciu si de magneziu, este indicat unde apa este calcaroasa.
b. -acidizarea cu acid sulfaminic
Acesta este un produs utilizat fregvent si in alte tari, este un solid cristalizat,incolor,inodor si nehigroscopic. Actiunea sa este mai puternica ca cea a acidului clorhidric
c. -tratarea cu clor
Acest tratament se face pentru a distruge bacterile ce traiesc in putul forat, atat in apa cat si pe peretii forajului.
d. -tratarea apei cu polifosfati
Acest procedeu permite distrugerea oxizilor de fier si mangan si eliminarea depunerilor de argila si maluri din foraje si puturi de apa. Aceasta substanta nu este toxica si poate fi folosita usor.
Metode de reabilitare fizica asupra forajelor
Spalarea forajelor
La forajele executate in sistem hidraulic cu circulatie directa sau inversa inainte de a se proceda la denisiparea putului forat se executa o spalare a stratelor acvifere in vederea decolmatarii.
Denisiparea puturilor forate
Aceasta operatiune se face cu ajutorul unui compresor de aer, acesta poate fi motocompresor sau compresor electric.
Denisiparea se poate face in doua variante :
-cu pompa mamuth, in foraj se introduce o alta teavacu diametru mai mic ca cel al forajului in care se introduce furtunul cu aer. In acest mod se extrage nisipul depus pe fundul forajului.
-prin suflare directa a forajului, adica in teava forajului se introduce cu un furtun aer cu debit foarte mare. In acest mod apa ce vine din foraj curata si peretii forajului. Tot prin acest procedeu se poate obtine debitul maxim al forajului si in acelas timp se formeaza mai bine filtrul natural in jurul tubulaturi forajului.
Pistonajul puturilor forate
Interventia se face cu ajutorul unui piston cu un diametru apropiat de diametrul interior al tubulaturi forajului.
Aceasta pistonare trebuie facut in dreptul filtrelor in vederea curatirii fantelor in cazul in care acestea sunt infundate.
Prin pistonare se face o miscare liniara pe verticala sus-jos formand in acest fel o presiune mare pe filtre, operatiunea duce la cresterea debitului.
Perierea forajelor de apa
Perierea se face cu ajutorul instalatiei de foraj prin introducerea prajinilor de foraj iar la capatul lor o perie.
Prin miscarea de rotatie se indeparteaza crusta depusa pe filtre. Si acest procedeu se foloseste cand vine vorba de imbatranirea puturilor forate si metode de reabilitare la foraje puturi.
Acest articol despre imbatranirea puturilor forate si metode de reabilitare la foraje puturi poate fi de ajutor atat persoanelor ce se confrunta cu o problema la foraj cat si persoanele ce au in plan executia unei lucrari de foraje puturi
Apelati cu incredere la serviciile firmei Tipfor canda aveti probleme la foraj.
Leave a Reply