Pregatirea noroiului de foraj inainte de tubarea puturilor de apa

pregatirea noroiului de foraj inainte de tubarea puturilor de apa

Pregatirea noroiului de foraj inainte de tubarea puturilor de apa la mare adancime.

Un lucru forate important la realizarea de foraje puturi cu circulatie directa este noroiul de foraj. Desi multi oameni ar zice “ce e asa de important in pregatirea noroiului de foraj inainte de tubarea puturilor de apa” , pentru noi este foarte important si vrem sa spunem tuturor de ce.

Executia unui foraj de apa sau a unui put forat incepe cu pregatirea noroiului de foraj. Noroiul de foraj trebuie sa sa aiba o anumita vascozitate si densitate ca sa poti fora si o alta denitate si vascozitate ca sa poti realiza tubarea forajului cu coloana definitiva de PVC. Pentru masurarea vascozitati exita un instument numit vascozimetru, ce poate fi de folos pentru multi executanti de foraje puturi.

Denistatea noroiului de foraj este raportul greutati la volumul de noroi si este exprimată în grame per centimetri cubi sau kilograme pe metru cub (g / cm kg / m) si se masoara cu densitometru.

Inainte de inceprerea orcarei lucrari de foraj noi cei de la Tipfor verificam harta geologica a Romaniei sa stim cu ce tip de sol avem de-a face. In acest mod ne pregatim din timp cu toate materialele necesare atat pentru a putea stapunge rocile din zona cat si pentru aducerea detritusului de foraj la suprafata si mentinerea gaurii forajului.

Odata inceputa lucrarea de foraj, sapa cu lame sau cu role a instalatiei de foraj stapunge diferite tipuri de roci, acest lucru duce la contaminarea noroiului de foraj cu nisip, argila, marna, carbune, lemn, gresie si alte tipuri de roci pe care le intalnim in timpul executiei forajului.

Noroiul de foraj

tubarea forajelor si puturilor de apa
Circularea noroiului din talpa forajului in vederea pregatirii pentru tubare

Noroiul de foraj trebuie urmarit in permanenta, de calitatea lui tine viteza de avans si calitatea gaurii forate. In zonele cu multe argile si marne acesta se ingroasa in permaneta si devine foarte vascos. In aceasta situatie se adauga apa curata si noroiul foarte vascos se indeparteaza prin pompare. Probleme mai serioase apar in zonele unde nisipurile si pietrisurile sunt predominante, aici trebuie intervenit la ingrosarea noroiului adica cresterea vascozitatii cu bentonita de foraj sau polimeri pentru fluide de foraj pentru a putea stabilaiza peretii forajului si evacuarea detritusului din foraj.

Despre cum tebuie metinut noroiul de foraj in timpul forajului o sa vorbim intr-un alt articol, acum o sa prezint cum ne ocupam de pregatirea noroiului de foraj inainte de tubarea puturilor de apa.

 

Tubarea propriu zisa consta in introducerea tuburilor de PVC in gaura forata in ordinea stabilita de inginerul sau geologul ce raspunde de executia lucrarii de foraj, binenteles dupa analiza si interpretarea diagrafiei respectiv intocmirea fisei forajului. In fisa forajului este notata litologia zonei adica fiecare prajina de foraj este numerotata si in dreptul ei se noteaza ce tip de sol s-a gasit. In felul acesta putem identifica statele acvifere si pozitia filtrelor.

Tubarea forajelor de apa

Intr-un alt articol va spuneam ca fantele filtrelor sunt de mai multe dimensiuni dar cel mai uzuale sunt cele de 0,7 mm. Ca aceste filtre sa nu se infunde in timpul introduceri lor in gaura forata noroiul de foraj trebuie sa fie pregatit. Intodeauna operatiunea de tubare este precedata de o perioada lunga de timp de circulare a noroiului din talpa forajului. Timpul de asteptare este in functie de adancimea forajului si diametrul lui. Nu este o anumita regula sau formula matematica.

Odata ajunsi in tapa forajului cu sapa cu role dupa realizarea manevrelor de corectie a gauri, noroiul de foraj trebuie sa fie mai vascos o perioada de timp, pentru a putea aduce la supafata in urma pomparii si bucatile mai mari de argila sau pietris cu granulatie mare. Indata  ce bucatile mai mari de argila si pietris au fost indepartate din noroiul de foraj acesta se va subtia treptat. Operatiuna de subtiere se face inlocuind etapizat noroiul vascos cu apa limpede pana la aducerea lui intr-o stare cat mai curata( adica fara nisip si bucati de argila). Datorita subtierii noroiului scade concentratia de nisp din noroi. Nisipul se decanteaza pe santul dintre gura forajului si batal daca noroiul este subtire. La pregatirea noroiului de foraj inainte de tubarea puturilor de apa urmarim ca noroiul de foraj sa nu fie contaminat cu nisip.

Nisipul duce la colmatarea filtrelor. Fapt ce duce la reducerea semnificativa a debitului de apa ce urmeaza sa fie extras din foraj.

In imaginea de mai jos este prezentata sapa cu role scoasa dinntr-un put inainte de tubare. Asa trebuie sa arate, in nici un caz nu are voie sa fie plina cu argila.

poate va intereseaza si : Ce este un strat acvifer ?

 

 

Sapa cu role trebuie sa fie curata cand este extrasa inainte de tubare

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*