Cum alegem corect fantele filtrelor la foraje puturi de mare adancime si importanta acestora!
Prin acest articol incercam sa explicam pe intelesul tuturor cum alegem corect fantele filtrelor la foraje puturi de mare adancime. Primim multe telefoane si mesaje de la oameni disperati care au probleme cu forajul realizat cu diverse firme sau meseriasi, principala problema este prezenta nisipului in apa.
Una din intrebarile puse de cele mai multe persoane este urmatoarea:
E adevarat ca trebuie alese cele mai mici fante pentru ca nisipul din startul acvifer captat sa nu intre in tubulatura forajului?
Pentru multi necunoscatori raspunsul ar fi DA, dar adevarul este ca NU, s-au nu doar atat.
Rolul filtrelor respectiv cel al fantelor este sa nu permita intrarea in tubulatura forajului a pietrisului margaritar introdus in spatiul inelar creat dintre tubulatura forajului si gaura forata.
Acesta, adica spatiul inelar trebuie sa fie minim 40 mm pana la 80 mm. Totusi exista o legatura foarte starnsa intre pietrisul margaritar introdus / nisipul din stratul acvifer ce urmeaza sa fie captat si fantele filtrelor introduse in foraje puturi.
Este forate important cum alegem corect fantele filtrelor la foraje puturi deoarece acest lucru va influenta rezultatul final, adica debitul maxim al forajului si calitatea fizica a apei. Adica o apa limpede sau o apa cu nisip. Daca forajul va genera nisip veti avea nevoie intodeauna de denisiparea forajului, fapt ce va duce la costuri periodice cu putul forat. Acest lucru trebuie evitat.
Trebuie sa stiti ca apa din foraje puturi de la mare adancime este captata si extrasa apoi din strate acvifere de adancime.
Ce sunt stratele acvifere?
Sunt strate permeabile aflate la o anumita adancime in pamant unde apa este cantonata sub presiune si circula intr-o anumita directie. Stratele permeabile sunt formate din : nisipuri, pietrisuri, bolovanisuri, grohotisuri (adica bolovani foarte mari).
La foraje puturi de mare adancime cel mai des intalnite strate acvifere sunt nisipurile. Nisipurile pot avea granulatia de la 0,5-1 mm ; 0,5-0,1 mm; 0,1-0,01 mm sau chiar mai fine. Acestea din urma pun cele mai multe probleme executantilor de foraje puturi dar si clientilor finali. Acestia raman cu bani dati si cu un foraj ce generaza nisip in timpul exploatari. Cum alegem corect fantele filtrelor la foraje puturi de mare adancime ? Simplu, adica trebuie tinut cont de granulatia nisipului din stratul acvifer, cu cat acesta este mai fin cu atat pietrisul introdus trebuie sa fie mai mic iar fantele mai subtiri.
Logic, nu ?
In randurile urmatoare cateva exemple:
1. Presupunem ca stratul acvifer este format din pieris de 1,5 -2 mm atunci atunci fantele filtrelor pot fi 1 mm iar petrisul introdus 3-7 mm si va iesi un foraj cu apa limpede.
2. Stratul acvifer are o granulatie 0,2-1 mm, pierisul introdus nu are voie sa fie mai mare de 1-3 mm si fante maxim 0,7mm.
3. Stratul acvifer este de ordinul 0,01 -0,1 atunci pietrisul introdus trebuie sa fie 0,8-2 mm maxim iar fantele 0,5-0,7 mm .
4. In cazurile unde nispurile sunt prafoase de ordinul micronilor se aleg fante 0,2 mm si pietris 0,5-0,8.
Orice executant de foraje puturi respecta aceste lucruri va obtine rezultate foarte bune, adica foraje cu apa limpede si multa.
Totusi multe firme de foraje puturi nu tin cont de aceste lucruri din diverse motive, unii nu stiu, altii vor sa faca economie de bani si renunta la pietrisul margaritar de calitate. Este mai simplu sa foloseasca sort de balastiera 4-8 mm.
Doar sortul 4-8 se gaseste la orice balastiera prin tara. Pietrisul margaritar 1-3; 0,8-2; 0,5-0,8 se gaseste doar in cateva locuri in tara si transportul e foarte costisitor.
In imaginea de mai jos v-am prezentat un filtru cu fante facute manual facut de meseriasi de foraje puturi. Aceste tevi portocalii de canalizare cu fante 2-3 mm nu sunt bune pentru foraje puturi la adancime.
Nota
Noi cei de la Tipfor nu facem rabat de la calitate si folosim intodeauna cand se impune acest pietris margaritar.
Acest pietris de calitate nu trebuie sa umple toata gaura forajului ci doar sa acopere zona filtranta adica tevile cu fante. Dar intodeauna gaura forajului trebuie umpluta pana sus cu pietris normal 4-8 mm.
Firmele care execută foraje puturi și ale căror reclame inunda publicațiile online sunt o reflexie a societatții si transformarilor ei. Randurile vor să transmită sugestia că executia de foraje nu este neapărat o activitate simpla. […]
Puturi forate cu circulatie directa. Datorita cresterii numarului de constructii a crescut si cererea pentru executia de puturi forate pentru a satisface necesarul de apa. Cel mai raspandit sistem pentru saparea unui put la ora actuala […]
Izolare strate acvifere În lucrările de foraje puturi intalnim cazuri in care avem mai multe strate acvifere suprapuse. Ele alterneaza cu alte strate de impermeabilitate mai mult sau mai putin certa. Situatia se intalneste destul […]
Folosim cookie-uri pentru o experienta placuta de navigare si pentru livrarea continutului relevant. Navigarea pe acest site reprezinta implica acordul asupra termenilor si conditiilor si asupra politicii de cookie-uri
Leave a Reply