Foraje puturi absorbante, utilitate si eficienta

foraje absorbante
Foraje puturi cu Tipfor srl

Forajele absorbante sunt acele foraje de mica si medie adancime folosite folosite ca sa introducem apa in pământ. Respectiv de la suprafata in panza freatica sau in strate acvifere de mica si medie adancime.

In urmatoarele randuri va explicam utilitatea lor, metode de executie, materiale necesare si modul de intretinere asa incat sa fie eficiente.

Utilitatea forajelor absorbante

Asemenea foraje își dovedesc utilitate aîn principal în două situații, după cum reise și de mai jos:

  1. Acolo unde apa provenita din precipitatii si topirea zapezilor nu se infiltreaza rapid in stratul de argila din curti si gospodarii. Datorita impermeabilitatii argilei apa musteste zile intregi pe suprafata pamântului.
  2. La pompele de caldura geotermale pentru a prelua apa provenita din primul foraj din care se extrage apa atat cat are nevoie pompa de caldura pentru a functiona care va trebui pompata undeva. Pentru ca o pompa de caldura sa functioneze in varianta apa-apa e nevoie de un foraj din care sa se extraga apa si unul in care se introduce apa, acesta un foraj absorbant

Foraje absorbante, mod de execuție

Cele mai importante lucruri de care trebuie sa tineti cont cand doriti sa realizati un foraj absorbant sunt:

Pentru un foraj care sa ajunga in panza freatica trebuie sa stiti la ce nivel se gaseste aceasta in zona dumneavoastra. Știind adâncimea pânzei freatice știm la ce adacime se face forajul. Panza freatica este primul luciu de apa cand sapam o gaura in pamant.

Firmele care realizeaza studii geotehnice posedă informații și metode pentru a determina exact nivelul pânzei freatice. Este important sa stiti acest lucru pentru ca apa din panza freatica are o anuita viteza de curgere si un anumit nivel hidrostatic.

Aceste foraje preiau debite mici de apa. Dar suficient de multa incat sa va scape de problema apelor pluviale.

cultura pentru foraj absorbant

Precauții la executarea forajelor absorbante

Pentru executarea unui foraj absorbant pentru pompa de caldura e recomandat sa apelati la o firma specializata. Cine forează puturi pentru apa și are experienta in zona respectiva știe care strat acvifer are nivelul hidrostatic mai jos fata de cota zero din curte. Cu cat diferenta e mai mare cu atat straturile acvifere vor prelua mai multa apa si mai usor. Un alt lucru foarte important este permeabilitatea stratului.

Exemplu: daca facem un foraj la 50 metri si nivelul hidrostatic este la -2 metri sansele ca acel foraj sa preia apa sunt mult mai mici comparativ cu un foraj ce are nivelul hidrostatic la -30 metri. La fiecare 10 metri coloana de apa se exercita 1 bar presiune pe stratul respectiv, deci cu cat diferenta e mai mare cu atat presiunea pe strat este mai mare si va prelua mai usor apa.

Un alt lucru foarte important de care trebuie tinut cont este marimea fantelor facute pe teava introdusa in foraj. Acestea trebuie sa fie mult mai mare decat la un foraj din care se va exploata apa. Indicat intre 1-3 mm trebuie sa aiba fanta pe tubulatura PVC.

Pietrisul margaritar introdus in jurul tubulaturii are un rol foarte important, acesta are rolul de a nu permite intrarea particulelor fine de nisip in tubulatura. În caz contrara, acestea duc la colmatarea forajului in timp. Trebuie sa stiti ca apa circula in drepul filtrelor indiferent daca avem de-a face cu un foraj exploatat sau nu. Pietrisul recomandat este intre 3-7 mm dar se poate pune si mai mic in functie de granulatia nisipului ce compune stratul acvifer.

Mare atentie si la modul in care introduceti si apa in foraje, apa trebuie sa fie perfect limpede altfel forajele se vor nisipa si vor trebui sa fie denisipate cu pompa mamuth.

Aceste foraje se pot realiza atat manual de catre meseriasi din zona cat si cu utilaje de foraj hidraulic cu circulatie directa de catre firme specializate in foraje puturi.

Poate va intereseaza si articolul : – Alegerea pompelor submersibile pentru foraje puturi apa

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*