Pompe blocate in foraje, scoaterea lor din puturi

foraje pe peluza

Oriunde se fac foraje și puțuri apar probleme. Cele mai multe sunt legate de pompele submersibile de după darea în exploatare a forajelor. Având destulă experiență, putem afirma că de cele mai multe ori, la pompele submersibile montate în foraj se strică motorul electric. Cum se spune, avem ceea ce se numește un motor ars. La fel, sunt frecvente problemele generate de defectarea părții hidraulice, respectiv sde strică partea hidraulica a pompei, cea care pompează apa la suprafață.

Dacă acestea ar fi problemele de bază din exploatarea unor puțuri… n-ar fi foarte grav. Pompele se pot înlocui și separat, mai ales cele din gama profesională. Tocmai de aceea vă recomandăm să folosiți pompele Pedrollo, Grundffos, Villo

Extragerea pompelor din puțuri

Problemele adevarate incep in momentul in care trebuie scoasa pompa submersibila din puțul forat. Prima se datorează greutatii pompei. Pompa submersibila impreuna cu teava pe care iese apa din foraj si cablul electric de alimentare ajung la o greutate semnificativa. Respectiv intre 50 Kg la o pompa montata în puțuri de 30 metri si 150 Kg la o pompa montata la 200 metri adancime in foraje.

Extragerea pompei din foraj poate fi însoțită de probleme semnificative. Daca va ganditi sa scoateti singuri pompa din foraj, s-ar putea ca aceasta să se blocheze. In afara de greutatea ei, așa cum am spus mai înainte, iata care care ar putea fi cauzele blocarii pompei într-un puț forat.

 • Pietricele cazute sau aruncate in foraj care intrate intre pompa si diametrul interior al tevii putului blocheaza iesirea pompei .
 • Cablul electric nu a fost bine legat de teava de apa care este legata la pompa submersibila. Datorita socurilor hidraulice la pornire si oprire aluneca datorita greutatii lui spre pompa si intra intre pompa submersibila si teava din foraj. In momentul in care incercam sa extragem pompa acesta se impaneaza si cu cu cat tragem mai tare acesta se impaneaza mai tare.
 • Cablul electric s-a rupt si a picat peste pompa.
 • Cablul de ancorare fie el din otel inoxidabil sau material textil se poate rupe datorita oboselii. Ori alegerea cablului de ancorare nu a fost una dintre cele mai inspirate la montare apompei submersibile.
 • Țeava cu care a fost tubat forajul s-a deformat datorita calitatii proaste si nu mai permite extagerea pompei.
 • Țeava de PVC cu care s-a realizat tubarea în foraj s-a spart, lucru extrem de grav pentru ca nu se mai poate recupera nici macar pompa sumersibila.
 • Au fost scapate scule sau piese in foraj in timpul montarii pompei sau la inceracrea scoaterii ei din put.
 • S-a desprins țeava din pompa submersibila datorita stangerii necorespunzatoare a racordului sau a calitatii proaste a acestuia.
 • Motorul electric se poate sparge datorita scurtului electric din interiorul lui si isi poate mari diametrul atat cat sa blocheze extragerea pompei din foraj.
 • Acumularea nisipului deasupra pompei, fapt ce duce la blocarea ei.
extragere pompa din put forat
Moment din timpul extragerii unei pompe din foraj. În acest caz, cordelina de susținere a pompei în puț a fost ruginită…

Recomandări de manipulare a pompei din foraj

În primul rând, înainte de toate, vă sugerăm ca pentru a reduce riscul acestui tip de probleme la foraje puțuri să lucrați doar cu profesioniști. „Meseriașii” care fac foraje, oricât de bine intenționați ar fi și oricât de ieftine ar fi puțurile forate de ei, de cele mai multe ori nu au suficiente cunoștințe tehnice. Altfel, riscați să pierdeți câteva mii de euro.

Vă recomandăm să nu faceți economii la calitatea materialelor ce urmează a fi introduse în foraje. Nu vă zgârciți la tubulatură, la pompa submersibilă, la cablul de anocrare, de fapt la niciun accesoriu. S-ar putea să vă coste mult mai scump peste un timp. Nu merită.

» Țevi pentru foraje. Alegeți în funcție de regimul corect de exploatare

Dacă totuși ați ajuns în această situație, vă sugerăm să apelați la profesioniști. O pompă blocată în foraj poate fi o situație extrem de neplăcută. Ca atare, dacă încercați să o scoateți dvs. riscați să compromiteți iremediabil forajul. Riscați să vă accidentați.

Foraje și puțuri, dotări necesare pentru deblocarea pompelor

 • camera video pentru filmare in apa si la mare adancime pentru a identifica cauza;
 • pompa mamuth pentru a scoate nisipul din foraj;
 • troliu electric sau manual pentu a scoate in siguranta pompa;
 • motocompresor cu debit mare de aer;
 • dispozitive de specialitate pentru recuperarea cablului electric daca acesta e picat în puț;
 • dispozitive speciale pentru recuperarea tevilor si sculelor picate în foraj

Echipa Tipfor cunoaste toate aceste lucruri, avem echipe calificate si bine instruite gata sa intervina ori de cate ori este nevoie pentru a rezolva orice problema la foraje puturi si fantani.

» Investigații video în lucrările de foraje

Recomandarea noastră esențială este ca încă de la începutul lucrărilor de foraj să imprimați și să mențineți un înalt standard de calitate. Lucrați cu profesioniștii și alegeți materiale de calitate.

CITITI SI ARTICOLUL : Foraje puturi Bucuresti

23 Comments

 1. Buna ziua am un put forat in jud. Vaslui si bine inteles o pompa blocata cam la 40 m adancime ,pompa mai scoate apa dar presiunea este din ce in ce mai mica as vrea sa o schimb dar nu o pot scoate .Ma puteti ajuta? Multumesc.

 2. Buna ziua locuiesc in Targoviste si ieri in timp ce se incerca o reparatie la pompa s-a rupt cablul care o sustinea si pompa impreuna cu un furtun de 40 m au cazut in put,adincimea putului este de 100 m.Cit ma costa sa le scot?

 3. Un furtun de aprox 40 m impreuna cu pompa au cazut in put.Diam put aproximativ 20 cm,adincime put 100 m.Cit ma costa sa mi le scoateti pe amindoua? Locuiesc in Targoviste,diam furtun 5 cm,furtunul este legat de pompa,pompa este functionala

 4. Buna seara,am o pompa sumersibila blocată în puț la o adâncime cam de 12-14m,ce optiuni pot avea?locuiesc la 30km de Târgoviste, astept răspuns cu detalii dacă se merită să o scot si preturi.Multumesc

 5. Bună ziua,
  Am o pompa blocata in putla 30 m,când trag de sfoara și furtun se blochează în ceva, în jos se duce, mi-e teama ca tuburile pvc s-au demufat,țeava este de 160, se poate face ceva și cât ar costa? Locuiesc la 12 km de targoviste

 6. Buna ziua. Am o pompa submersibila blocată in puț. Scoate apa dar tulbure și pompa nu poate fi mișcată. E în orașul Pantelimon, Ilfov. Mă puteți ajuta și care ar fi costurile?

 7. Buna ziua, am un put de 20 de m si s-a rupt cablu de ancirare si pompa si conducta de apa au cazut in put. Se pot recupera si cum ne puteti ajuta?

 8. Buna ziua,

  Doresc sa scot o pompa submersibila blocata intr-un put adinc de 33m, la care s-a rupt cablu de sustinere.
  Acum pompa se tine in furtunul de refulare si in cablul de alimentare al pompei.
  Cind las in jos furtunul si cablul se detensioneaza, cand ridic pompa de acestea se blocheaza in ceva, ca si cand ar fi sub tubul de PVC. Ma gandesc sa rasucesc furtunul si cablul se sustinere si sa incerc sa pornesc si pompa , poate se misca si se deblocheaza. Putul este in stejaru TR. si este cu tuburi de 160 mm.
  Poate cineva sa ma ajute, tel. 0722799545

  • Buna ziua, din pacate nu va putem ajuta deoarece nu avem lucrari in zona, si tot personalul lucreaza, avem multe lucrari deja contractate si ploile ne creaza intarzieri.
   Incercati sa gasiti o firma locala.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*