Cât ține un foraj? Durata de viață a unui puț de apă…

foraje puturi in arges

Esențial pentru cine vrea să-și comande un foraj este să știe ce durată de viață are acesta? Cât timp poate fi exploatat un puț de apă, există vreo limită de timp? În general, un foraj ar trebui să dureze în mod normal peste 50 de ani. Mai jos vă vom prezenta însă și elemente în funcție de care această durată de viață ar puta fi prelungită sau redusă. Lucrările de foraje, dincolo de aspectul lor de imprevizibil, datorită relației directe cu condițiile naturale, geologice și hidrologice, au totuși și un caracter tehnic.

Cât de mult contează în durata de exploatare a unui foraj calitatea materialelor introduse? Ce relevanță au ele în viața tehnică a puțurilor de apă?

Întrebările de mai sus nu pot primi un răspuns foarte simplu. Să-ncepem prin a spune că un foraj pentru apă potabilă are șanse să dureze exact atâta timp cât este apă în stratul acvifer. Logic…

Apoi, un foraj va avea durata de viață în mod direct proporțional cu calitatea execuției sale și a materialelor folosite. Din nou, o observație plină de bun simț… Partea bună este că fiecare dintre noi, fiecare proprietar sau administrator al unor foraje sau lucrări de captare apă în general, poate să-și aducă aportul la prelungirea duratei de viață a unui foraj. Cum, vedem în rândurile următoare.

Influența modului de exploatare al forajelor

Prima regulă importantă, prima condiție esențială care influențează durata de exploatare a oricărui puț de apă este legată de preluarea lui de la constructor. De punerea lui în funcțiune dacă vreți. Dacă veți urma recomandările noastre de mai jos, credem că durata de viață a foraj va fi extinsă considerabil.

Sunt unele chestiuni pe care le puteți face și singuri. Vă vor scuti de cheltuieli inutile și (mai ales) de blocări sau disfuncționalități în exploatarea forajelor de apă.

Funcționarea în gol a pompei in foraj

Pentru ca un foraj să funcționeze cât mai bine și să nu aveți nevoie de lucrări de mentenanță un număr cât mai mare de ani, denisiparea de exemplu, recomandarea noastră este ca imediat ce pleacă firma să lăsați pompa să meargă în gol.

foraje executate de Tipfor
foreza Tipfor in timpul executarii unui put de apa

Explicația acestei recomandări este dată de observația că, indiferent dacă pompa dvs funcționează sau nu, apa din stratul acvifer este într-o continuă curgere. Fenomenul este dinamic ș merită să-l înțelegeți, este valabil la orice foraje. Până să ajungă în țeava dvs. de unde este preluată pentru a fi urcată la nivelul solului, apa trece printr-un sistem de filtrare realizat din pietriș mărgăritar.

» Construcția filtrelor la forajele de apă potabilă. Pietrișul de mărgăritar

Dimensiunile fantelor filtrului sunt în general de ordinul zecimilor de milimetru, 0.7 mm cel mai uzual. Granulația pietrișului mărgăritar este și ea de 1-3 mm, de exemplu. Ori, în mod firesc, în stratul acvifer există și o doză fină de particule de nisip cu dimensiunea mai mică de 1 mm. Acestea vor ajunge să blocheze fantele filtrului.

Pentru a preîntâmpina depunerea pe fantele filtrului a nisipului acesta fin, vă recomandăm să lăsați pompa să meargă în gol. Dacă pompa va funcționa în foraj câteva zile, între nisipul din stratul acvifer și stratul de pietriș măgăritar se va realiza un filtru natural. Acesta va împiedica depunerile fine să ajungă pe fantele elementului filtrant al forajului. În acest fel, veți putea opri pompa fără teama că particulele fine în suspensie se vor depune sau cimenta.

Funcționarea în gol a pompei în foraj este suficientă 3-5 zile, cu întreruperi zilnice de 1-2 ore și chiar și pe parcursul nopții…

Verificarea nivelelor statice și dinamice

Pe scurt, nivelul static fintr-un foraj este acela dat de înălțimea apei când pompa nu funcționează. În timp ce nivelul dinamic este acela când pompa funcționează cu un debit maxim. Recomandarea noastră este să faceți aceste măsurători la intervale regulate. De asemenea, e bine să le interpetați în legătură cu datele tehnice realizate de firma de foraje care efectuat lucrarea.

Interpretarea rezultatelor vă scutește de neplăceri. Astfel, dacă observați diferențe mari între diferitele măsurători ale nivelelor și le dați unui specialist să le interpeteze, veți fi în situații comune. De exemplu, aveți nevoie de o denisipare sau schimbarea pompei din cauza uzurii.

» Vă recomandăm să citiți despre verificarea nivelelor statice si dinamice

Analize periodice ale calității apei

Buletinele de analize periodice sunt extrem de utile la fiecare foraj. Efectuarea acestora vă pot spune dacă apa este în continuare potabilă, dacă nu s-a realizat vreun accident de contaminare, etc. Analiza bacteriologică este însă o măsură preventivă de care se ține destul de puțin cont.

În cazul unui buletin cu rezultate proaste la orice puț de apă măsurile trebuie luate de îndată. Ca să vă explicăm cum pot apărea aceste contaminări este suficient să prezentăm o situație ipotetică. De exemplu, în vecinătate s-au executat foraje unde nu s-au izolat stratele acvifere între ele. Astfel, un strat cu apă impură, necorespunzătoare chimic și bateriologic a ajuns să infesteze stratul din care luați dvs apă. Foarte posibil ca orice foraj din zonă să fi fost astfel compromis.

» Infestarea apei din foraje și cauza mirosului dezagreabil

tevi pentru foraje
Tevi pentru foraje, gata de a fi puse in operă. Clientii pot sa-si aleaga ce tip de tevi doresc. Oferta noastra de tevi vine insa de la Valrom, unul dintre cei mai mari producatori de tubulatura pentru foraje si puturi de alimentare cu apa potabila.

Durata de viață în relație cu tubulatura forajului

O altă întrebare: din ce să fie tubulatura folosită la un puț de apă? Foraje cu țevi din metal sau din PVC? Pentru a vă face o idee despre ce fel de țevi se folosesc și ce calități au acestea, vă invităm să studiați compartimentul

Tipfor SRL montează de obicei în foraje țevi din PVC produse de Valrom. Țevile din plastic folosite de noi au o garanție de 50 de ani, spre deosebire de o țeavă obișnuită din oțel. Acestea din urmă sunt garantate de regulă pentru maxim 20 de ani.

Desigur, la cererea clienților, putem fora puțuri pe care să le dotăm cu diferite alte tipuri de tubulatură. Cum ar fi, de exemplu, cele de la Valplast.

Vă recomandăm să mai citiți și:

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*