Forari puturi apa. Etapele unui foraj

foraje puturi
Tipfor execută foraje în toată țara. Forăm puțuri și obținem apa potabilă în locuri unde alții au eșuat. Ideea pe care dorim să vi-o transmitem este aceea că vă recomandăm să vă informați înainte de a a alege pe cineva care va fora în grădina dvs. Uneori prețul vă atrage. Dar ieftin nu înseamnă și bun...

Când vorbim despre un foraj la modul general și despre cum se face un puț de apă (la modul particular) s-ar putea spune că există nenumărați specialiști. Libertatea de expresie instaurată după 1990 cumulată cu posibilitatea de a desfășura orice tip de activitate economică au dus la situații paradoxale. Cel puțin așa par, la prima vedere ele chiar par a fi anomalii economice. Și trecând de aparențe, unele chiar sunt niște monstruozități.

Așa se face că există SRL-uri cu activitate medicală dirijate de ingineri silvici. Avem firme de foraje conduse de asistenți medicali. Avem tâmplari și instalatori care au decis să câștige un ban din săparea de foraje. Site-urile și anunțurile publicitare sunt pline de astfel de oferte. „Meseriași de încredere efectuăm foraje și săpăm fântâni în județul…” este un anunț tipic.

În ceea ce ne privește, vă asigurăm că noi suntem calificați în această branșă. Noi, cei din Tipfor SRL chiar am învățat în școală cum se face un foraj, cum se face o denisipare, cum se fac forajele de consolidări. Cine conduce Tipfor SRL chiar a citit în facultate cursurile despre foraje.

Mai mult, noi oferim și locuri de muncă în meserie. Cine-și caută un loc de muncă adevărat, cine vrea să învețe o meserie bărbătească, la noi se va putea realiza în acest sens.

Acum, mai departe, ca să nu fim acuzați că vorbim discuții, să vă spunem cam cum se face un foraj. Etapele de realizare a unei astfel de lucrări. Evident, fără detalii plictisitoare, ci esența esențelor despre cum se face prin forare un puț pentru apă potabilă.

foraje apa potabila
Executam foraje pentru apa oriunde in Romania. Oferim preturi corecte pentru ceea ce lucram. Forajele noastre vor da apa potabila si peste mult timp după ce plecăm noi…

Foraje realizate de Tipfor

Tipfor SRL execută foraje cu adâncimi cuprinse între 30 și 300 de metri. Acestea sunt limitele noastre obișnuite, dar desigur că mai putem discuta. În ceea ce privește solurile, avem soluții pentru toate tipurile. Executăm puțuri de apă atât în solurile medii și moi (argilă și marnă) cât și în stânca de consistență compactă, respectiv în așa zisa rocă dură.

De asemenea, dispunem de mai multe utilaje pentru foraj și mai multe echipe de muncitori. Așadar, nu avem nicio problemă în a fora oriunde în România.

Se cuvine să mai știți că puțurile forate de noi sunt tubate de regulă cu următoarele dimensiuni de țeavă PVC: 125 mm, 140 mm, 160 mm, 180 mm, 200 mm, 225 mm și 250 mm. Mai facem și altele, dar acestea sunt principalele. Alte dimensiuni reprezintă pentru noi lucrări atipice.

» Recomandări privind dimensiunea țevilor din foraj, corelația cu debitul de apă.

Tehnologia de forare folosită de noi este circulația directă cu noroi bentonitic de foraj.

Realizarea practică a unui foraj

Amplasarea instalației este prima etapă. Însăși denumirea este sugestivă și intuitivă referitor la ce se face în această etapă. Facem, totuși, câteva precizări. O instalație de foraj se compune în general din următoarele componente:

  • turla, mast sau trepied;
  • utilajul de manevra: troliu sau sistemul geamblâc-macara, cablu;
  • utilajul de rotire sau utilajul de percutie (la instalațiile mecanice);
  • utilajul de circulație a fluidului de foraj la instalatiile hidraulice;
  • instalațiile de forță la instalațiile de foraj semimecanice și mecanice;
  • organe de transmisie, de comandă, de măsură si control (AMC în vechea terminologie)

Săparea batalelor de lucru ar însemna că astfel vom avea unde să depozităm noroaiele, este zona de tampon folosită pentru a ne folosi de fluidele de foraj. I se mai spune și habă. Noi credem că este strict necesară și din punctul de vedere al proprietarului locului. Căci nu se cuvine să-i facem o ditamai haldină pe teren, doar el ne plătește să-i facem un puț cu apă potabilă!

Prepararea noroiului de foraj cu apă, bentonită și var. Se cuvine să zăbovim puțin și să explicăm ce este acesta. De fapt denumirea tehnică este de „fluid de foraj” și are un rol foarte bine determinat, funcțiile lui făcându-l practic indispensabil. Noroiul de foraj curăță talpa sondei de detritus, materialul ce constă din rocile sfărâmate în timpul forării. Detritusul este transportat la suprafață sau menținut în suspensie atunci când sonda este oprită.

Un alt rol important ar fi acela că reduce uzura utilajului și astfel îi prelungește durata de viață. Acest lucru este cât se poate de evident dacă ne gândim la faptul că noroiul de foraj răcește sapa și de fapt se comportă ca un lubrifiant. Apoi, noroiul de foraj are un rol deosebit de important prin faptul că împiedică surparea rocilor fiabile. Practic, pereții găurii nu se prăbușesc.

» Rolul fluidelor în foraje, funcțiile noroiului de foraj 

Săparea propriu-zisă a puțului se face la un diametru mai mic. Acesta în scopul identificării corecte a stratelor acvifere. Apoi se lărgește gaura de foraj la diametrul care va fi final. Se curăță gaura de foraj.

Tubarea propriu-zisă cu tubulatura PVC este etapa care dă senzația de foraj adevărat. Tubarea unui foraj înseamnă introducerea unei coloane de țevi, în cazul nostru țevi din PVC. În principiu, o coloană de tubaj este compusă din burlane, filtre, șiul coloanei, inelul de reținere și centrori.

» Mai multe despre tubarea puțurilor

Introducerea pietrișului mărgăritar înseamnă de fapt construirea elementului filtrant. Prin pietriș trece apa care ajunge în foraj, în interiorul țevii propriu-zise și în cele din urmă va fi scoasă la suprafață.

» Pietrisul mărgăritar. Utilitatea lui într-un foraj

Limpezirea forajului presupune acea etapă în care, prin pompare, apa pierde impuritățile. De regulă se folosește o pompă tip mamuth.

Măsurarea parametrilor este etapa finală când constatăm încadrarea în parametrii ceruți.

Concluzie

Sugestia noastră este aceea ca atunci cand alegeti o firma de foraje este sa o faceti in cunostinta de cauza. Si in lucrarile de acest tip, ca in orice constructii, datorita specificului executiei, respectiv acela ca nu se vede nimic, totul se ingroapa in pamant, exista riscul de a vi se umfla preturile.

Atunci cand vi se oferă un preț entuziasmant ar trebui să vă pună pe gânduri. Chiar așa? Poate fi ceva bun la un preț atât de mic? Invers, când costul unui foraj vi se pare exorbitant ar trebui să faceți o analiză a detaliilor intrinseci ale devizului-ofertă. Și, dacă acceptați, vă sugerăm să urmăriți lucrarea cât mai atent. Ca să observați dacă primiți ceea ce ați plătit.

Informații suplimentare la telefon 0729.104.692.

15 Comments

  1. Buna ziua,
    Cât ar costa un foraj la o adâncime de 20 m ?
    Doua? Doresc sa captez pentru a avea sursa de apa la o mica livada .Doresc sa fac un sistem de irigații pentru o suprafata de 1 ha.
    Multumesc.
    Multumesc.

  2. Moldoveanul De exemplupentru jud Bacau o fantana arteziana- cam cat ar fi costul pe metru, si la ce adancime ar fi necesar de forat.
    19 ianuarie 2017 la 9:54

    Moldoveanul De exemplupentru jud Bacau o fantana arteziana- cam cat ar fi costul pe metru, si la ce adancime ar fi necesar de forat.

  3. Buna seara
    Un puț forat la Ranca, județul Gorj? Altitudine 1600 m, sol compact și pe alocuri stâncos. Nu cunosc adâncimea la care ar trebui ajuns dar știu ca mai exista astfel de puțuri prin vecini..

      • Buna ziua,

        Puteti sa-mi trimite-ti si mie o oferta de pret pt aceeasi zona – Ranca.
        Se pare ca am nevoie pentru o pompa de caldura sol-apa de: foraje de mare adancime 140 m – 2 foraje a cate 70 ml fiecare

  4. Am nevoie de o oferta prete pt. Put APA pentru locuinta 2persoane (baie boiler +chiuveta ,bucatarie _chiuveta)+1robinet extern nevoi gospodaresti.Zona de foraj com.Faurei,jud Neamt.Va multumesc!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*