Foraje pentru apă în zonele petroliere

foraje arges

Execuția de puțuri de mare adâncime în zonele petroliere comportă anumite riscuri. Așadar sunt firești întrebările: se pot face foraje în astfel de zone? Se poate obține apa potabilă? Merită sau nu să forăm în astfel de condiții?

Avem experiență de peste 10 ani în toată țara. Am executat foraje și puțuri în toate zonele, avem și multe de povestit. Nu putem oferi răspunsuri fără echivoc, cel mai bine este să ne contactați, căci fiecare situație este diferită. Se pot face puțuri cu apă excelentă sau dimpotrivă adică fără apă, să muncim de amorul artei. Însă, o idee despre astfel de foraje vă puteți face urmarind relatarile despre experiențele noastre.

Este adevărat, am avut parte de destule surprize (neplăcute). Cel mai bine ar fi însă să ne urmăriți relatările.

Foraje în Moldova

Considerăm că în zona Moldovei se află probabil cea mai proastă apă din țară. Explicația este relativ arhicunoscută. Aici s-a forat mult după petrol și gaze, de aceeea majoritatea stratelor acvifere sunt contaminate. (Vezi recentele scandaluri cu forajele de extragere a gezlor de șist!)

foraje in zone petroliere

Un client de-al nostru ne-a solicitat să executăm un foraj de mare adâncime, drept urmare am săpat 250 de metri cu o gaură mică. Am procedat astfel din dorința de a identifica într-un mod corect stratele acvifere. Cât timp am utilizat la foraj un noroi greu (cu densitate mare) nu am întâmpinat niciun fel de probleme. N-am avut erupții de gaz.

Problema la respectivul foraj a apărut însă peste week-end, căci luni, când ne-am întors la lucru, gazul a erupt cu un debit destul de consistent. Urmarea a fost că respectiva gaură a fost compromisă și am fost nevoiți să cimentăm tot tot ce s-a forat până atunci. Operația de cimentare se folosește în lucrările de foraje pentru a nu contamina stratele din zonă. Astfel, dacă se vor mai face puțuri, acestea nu vor fi contaminate.

În cele din urmă, revenind la clientul nostru, am făcut un puț forat la o adâncime de 30 de metri. Și am obținut apa potabilă!

» Vezi influenta noroiului si a fluidelor de foraj in general. Foraje cu circulatie inversa

Foraje pentru apă la Pitești

Cine execută foraje în Argeș știe că aici, mai cu seamă lângă Pitești, sunt foarte multe asemenea lucrări pentru petrol și gaze. Am fost solicitați pentru un foraj la adâncimea de 200 de metri. Însă proprietarul a uitat să ne spună un lucru, pe care-l vom descoperi ulterior. Dar noi ne-am apucat de treabă. Ne aflam la o altitudine de 450 de metri și am găsit stratele acvifere în intervalul 140-200 de metri.

Stratele pe care le-am găsit ar fi fost normal să fie alimentate cu apă. Nenorocirea noastră a fost însă că am foart la o distanță de 30 de metri de un foraj pentru gaz. Stratele erau cimentate complet (colmatate) cei ce foraseră înaintea noastră își făcuseră așadar foarte bine treaba. După ce au forat pentru petrol, au izolat totul foarte bine până în 300 de metri.

Concluzia este că am forat 200 de metri după un puț pentru apă și n-am obținut un gram de apă. Ne-a costat ceva bani, și pe noi și pe proprietar! Dacă ne-ar fi spus că are așa ceva în apropierea lui…

Foraje în județul Timiș

O altă experiență pe care dorim să vi-o împărtășim se referă la un foraj în Timiș. Acesta a fost comandat de o firmă care se ocupa de legumicultură, doreau o apă de calitate cât mai bună pentru producția de legume. Am executat un foraj la 220 de metri adâncime.

Să vă spunem că în Timiș și pe lângă Timișoara există multe zăcăminte de ape termale. Aceste ape sunt o bogăție care începe să fie tot mai mult pusă în valoare prin foraje termale. S-au amenajat ștranduri, chiar se folosește drept agent termic energia termală a apelor.

Revenind la societatea producătoare de legume, am obținut apă, dar departe de calitatea pe care și-au dorit-o administratorii firmei. Apa era sulfuroasă, bogată în hidrogen sulfurat. Explicația rezidă în faptul că ne aflam în apropirea unui foraj geotermal săpat la 1500 de metri adâncime. Acesta se afla la o distanțpă de aproximativ 200 de metri de forajul nostru. Dacă am fi știut de la început…

Recomandare pentru foraje în zonele petroliere

Exemplele de mai sus sunt relevante pentru toți cei care doresc foraje pentru puțuri de apă și care locuiesc în zone recunoscute a fi petroliere. Pentru binele lor și scutirea de eforturi financiare, ar fi indicat să fie notificat executantul despre situația forajelor din zonă.

Firmele care sapă foraje puturi în căutarea apei potabile pentru firma sau proprietatea dvs trebuie notificate în prealabil despre numărul și natura forajelor din apropiere. Aceste informații pot duce la conturarea deciziei de a fora (sau nu) pe terenurile respective. Interesati-vă de tot ce s-a forat în apropierea dvs.

» Se poate lua mită în foraje? Un primar a reușit și acest lucru…

» Importanța studiului geotehnic la execuția unui foraj…

» Forajele geotermale din Romania, cat de putin sunt exploatate

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*