Prețuri la foraje, probleme și riscuri

foraje si preturi

Cât de mult costă un foraj, de ce și dacă-și permite oricine o astfel de lucrare… chestiuni pe care vrem să le dezbatem în continuare. Pentru că, atunci când un client află cât costă metrul liniar de foraj, se pot întâmpla două situații. Dar, oricum, clientul strâmbă din nas, este nemulțumit. Însă obiecțiile lui sunt doar în aparență justificate. Să vedem ce se întâmplă mai departe…

Prima situație ar fi aceea că încearcă să negocieze un preț mai bun. Uneori chiar s-ar mai putea, alteori este imposibil. Noi, dar și alte firme de foraje, care trăim doar din forarea de puțuri de apă potabilă, suntem întotdeauna pregătiți la obiecțiile legate de preț. Și, începem să explicăm. De ce costă atât de mult un foraj pentru apă!? Veți înțelege și dvs mai jos.

O a doua situație legată de discuția referitoare la prețul forajelor este aceea că potențialul client ne zice mulțumesc și închide ușa după el. Noi știm ce va urma. Dacă are nevoie neapărat de un puț pentru apă potabilă va căuta și alte firme sau echipe de meșteri în forat fântâni. Și-i va găsi, iar aceștia îi vor oferi prețul pe care-l dorește, sau mă rog, unul mai apropiat de bugetul pe care clientul vrea (sau poate) să-l investească.

Situații imprevizibile la forarea unor puțuri de apă

Tipfor srl Timisoara a executat mii de foraje în toată țara. Prin urmare, considerăm că avem autoritatea necesară în a oferi explicații pertinente. De ce costă atât de mult un foraj!? Credem că vă veți face o idee și din relatările următoare. Evident, ne referim la foraje executate la modul cel mai profesionist cu putință, la puțuri forate și predate beneficiarilor așa cum scrie la carte.

Încercăm să redăm câteva dintre cele mai neplăcute situații ce le putem întîlni în timpul forajelor pentru apă. Iar unele dintre acestea sunt și foarte costisitoare.

Pierderi parțiale sau totale de noroi

Deși pare hilară expresia „mi-am pierdut noroiul”, să se întâmple asta în timpul forării unui puț este ceva destul de grav. Ne referim la acel tip de foraje cu unde circulația fluidului este directă. Această situație, pierderea totală sau parțială de noroi, mărturisim că nu l-am întâlnit foarte des. Însă, acolo unde ne-am lovit de această problemă, la forajul respectiv a fost destul de greu de rezolvat. Și, mai ales, cu cheltuieli destul de mari…

Costurile acestea, suplimentare, nu le putem imputa clientului. La debutul lucrărilor nu le putem introduce în contractul de foraj, sunt totuși niște situații imprevizibile. Desigur, am putea să le trecem la niște clauze speciale, dar cu siguranță am speria și mai mult clientul.

» Evacuarea detritusului din foraje

» Clasificarea forajelor

Importanța noroiului de foraj

De ce sunt importante și costisitoare pierderile de noroi!? Pentru că noroiul de foraj are un rol desosebit de important în săparea unui puț de apă.

Noroiul de foraj are rolul unui fluid de răcire și protecție pentru talpa de forare. Apoi, asigură evacuarea detritusului (roca mărunțită). Mai jos aveți o enumerare și a altor funcții ale noroiului de foraj, din acestea veți înțelege desigur importanța lui.

noroi de foraj
Noroiul de foraj are rol esential in evacuarea detritusului
  • Curăţă talpa sondei de roca mărunțită rezultată în timpul forării.
  • Atunci când sonda se oprește, detritusul este menținut în suspensie.
  • Asigură o anumită presiune pe pereții forajului și împiedică astfel surpările sau deformările.
  • Noroiul de foraj are și un rol de protecție, căci colmatează pereții sondei, izolează astfel stratele între ele, refuzând pătrunderea lichidelor în sondă. Practic izolează stratele străbătute.
  • Prin efectul de umezire (umectare) reduce frecările, iar astfel prelungește durata de viață a echipamentului și favorizează înaintarea în rocă.

Un noroi de foraj trebuie să fie ieftin și ușor de preparat, să nu aibă acțiune de corodare asupra instalației în ansamblul ei. Noroiul în sine nu este neapărat un amestec de apă și pământ, așa cum am fi tentați să credem.

» Mai multe despre importanța noroiului de foraj

Cum spuneam mai sus, Tipfor srl a avut de rezolvat câteva situații de pierderi de noroi de foraj. Le-am remediat cu ajutorul cimentului, a bentonitei de foraj sau rumegușului. Uneori s-au folosit chiar coji de nucă. Acum, după ce toate au trecut, ne aducem aminte cu veselie de faptul că pentru a împiedica pierderea totală a noroiului am recurs la boabe de fasole.

După cum remarcați, am folosit materiale care după ce se hidratează își măresc volumul și astupă fisurile din sol. Astfel, după ce se scurge o anumită perioadă de timp vom putea relua săpăturile propriu-zise.

Foraje și puțuri în soluri instabile

Solurile instabile sunt parte din situația concretă de pe teren. Suntem plătiți să facem foraje și uneori nici nu putem bănui ce ne așteaptă. Săparea de puțuri în solurile instabile (nisip, balastru, bolovăniș) este chiar mai grea decât cea făcută într-un strat dens de argilă.

Când suntem nevoiți să forăm în astfel de zone, de multe ori, ajungem în postura meșterului Manole. Adică tot ce forăm în timpul zilei, peste noapte se prăbușește. Ceva mai rău este greu de închipuit.

La alte lucrări de construcții situația aceasta este geu de închipuit. Căci, de regulă, fiecare echipă reia lucrul de unde l-a lăsat ieri. În foraje nu este chiar așa. Să faci foraje și puțuri pentru apă în soluri nisipoase este mai greu chiar decât lucrul în rocă dură și compactă. De aceea preferăm să forăm mai bine în stâncă decât în nisip…

Scăparea și/sau ruperea prăjinilor de foraj

În timpul unui foraj să scapi sau să ți se rupă o prăjină, să ți se prăvălească în gaura de foraj este o adevărată problemă. Pentru că după ce s-a lucrat două săptămâni la un foraj, fiind la o adâncime de 200 de metri… Este un risc pe care ni-l asumăm!prajini de foraj

Totuși, ce se poate face în astfel de situații!? De multe ori muncim câteva zile pentru a recupera coloana de foraj. Uneori reușim, alteori nu. Foarte posibil să pierdem gaura de foraj și câteva sute de metri de prăjini. Ceea ce, la drept vorbind, costă mai mult decât încasarea a zece lucrări bine făcute și încasate!

» Prăjini de foraj

Alte probleme, alte pierderi…

O alta problema poate fi ruperea unei bucati din sapa pe foraj, scaparea unui cleste, ciocan metalic sau a altei scule metalice in gaura forajului. De cele mai multe ori trebuie reluata de la zero gaura forajului.

Sau, ca în filme! Săpăm foarte bine, facem un foraj așa cum scrie la carte și de fapt ne iese un puț într-o zonă cu apa sărată. Aceasta este o situație deosebit de frustrantă. La fel ca forajele din zonele petroliere. Am avut, din păcate, puțuri cu probleme de erupție a gazului. Ce să facem în astfel de situații!? Ne luăm sculele și plecăm, apa din astfel de puțuri nu se poate folosi.

Foraje in zone cu staturi acvifere seci

Este vorba de straturi poros permeabile care nu sunt alimentate cu apa si se afla la mare adancime . Noi acest lucru il aflam din pacate doar dupa ce am terminat forajul. Chiar daca facem un carotaj electric (diagrafie) tot nu putem ști daca stratele sunt alimentate cu apa sau nu. De aceea e bine sa lucrati cu firme cu o experienta bogata pntru ca intocmim o fisa o forajului la fiecare lucrare facuta.

Foraje în zone cu nisipuri foarte fine

Să pomenim despre riscul forajelor executate in zone cu nisipuri foarte fine, prafoase. Straturile acvifere au granulatia mai mica de 0,01 mm . In aceste zone este foarte greu de obtinut apa fara nisip doar cei mai buni executanti reusesc.

Totuși, implică niște cheltuieli care devin chiar semnificative.

Materiale defecte, accidente de manipulare

Un alt risc este cel al unui defect de fabricatie sau un transport inadecvat al tubulaturii PVC folosite la tubarea forajului. Doar o mica fisura si forajul este compromis, se sparge in timpul testelor de pompare. Evident, lucrarea trebuie reluata pe cheltuiala executantului.

Riscul scaparii in putul terminat a pompei submersibile. Suntem nevoiti sa gasim o solutie pentu a o recupera si a pune in exploatare forajul inca nereceptionat de beneficiar.

» Producator-distribuitor de tevi pentru foraj

V-am expus doar o mică parte dintre riscurile si problemele intalnite in timpul forajelor. O sa ne oprim aici. Daca ati avut rabdarea să citiți, dacă sunteți interesați de problematică, veți intui cu siguranță de ce costă destul de mult un put forat. Veți realiza că, la fel ca în alte activități, avem un anume gen de cheltuieli inevitabile. Sunt, dacă vreți, ceva asemănător cheltuielilor de regie.

8 Comments

  1. Sincer, şi eu mi-aş dori un puț cu apă bună, deşi locuiesc la munte, comuna Vidra, pe Valea Arieşului Mic, deja îmi pun întrebări despre apa din izvoare de suprafața văzând secetele care au fost şi aici vara! Dar cred că şi costurile sunt f mari, şi totuşi vreau să ştiu ce preț ar avea un puț săpat la mine in curte, la 100 m de râul Arieş?
    Mulțumesc!

    • Buna ziua, costurile pentru executia forajului se platesc o singuta data si apoi multi ani se exploateaza. In zone de munte rocile au o duritate mare si tehnologia pentru a perfora aceste roci dure implica niste costuri substantiale. Am trimis un email catre dumneavoastra, comunicam in detaliu prin email.

  2. Buna ziua,
    As vrea sa stiu un pret estimativ pentru forarea unui put de utilitate casnica in Maneciu Pamanteni, Judetul Prahova. Multumesc!

  3. Buna ziua,
    As dori sa forez un put in jud. Vrancea, Focsani, pentru un casnic, udat gradina. Tubul sa fie de 150, adecvat pompei submersibile. In zona apa a iesit potabila conform analizelor la adancime a 38-40 m. As dori un pret pe metru liniar. Cel mai apropiat put este la 20 m de locul unde vreau sa forez si scoate apa limpede pe teava de 30mm , toata ziua continuu. Stratul de pana la 15m este nisipos, pietris.
    Multumesc si astept raspunsul d-voastra.

  4. Bună seara!
    Mă interesează un preț ( oferta) pentru forarea unui puț de app 40 de metri, în județul Buzău, localitatea Focșănei,de 90-100 mm pentru uz casnic.

1 Trackback / Pingback

  1. Preturi la foraje. Puturi, adancimi, riscuri...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*