Fântânile arteziene și exploatarea acestui tip de foraje au caracteristic că nu furnizează debite constante de apă. La puțuri, uneori, presiunea apei din stratul acvifer devine mai mică decât presiunea din foraj la momentul inițial. Urmarea acestor variații este reducerea deversării arteziene sau chiar oprirea fântânii. În practica celor care se ocupă cu realizarea de fântâni arteziene s-au întâlnit cazuri în care regiuni întregi au fost afectate. Acele puțuri nu au mai avut curgere arteziană.
Nici firma de foraje puțuri, nici beneficiarul sau persoanele din serviciul de exploatare a unei fântâni arteziene nu pot influența aceste schimbări. Deși se obișnuiește să se spună că respectivele foraje nu mai funcționează din cauza constructorului. Explicația trebuie găsită în altă parte, în regiunea de alimentare cu apă de exemplu. Sau alte lucrări mari și importante de construcții din zonă. Sau chiar schimbarea climei.
Puțuri arteziene și recomandări de folosire
În foraje puțuri, dincolo de situațiile de climă și context hidrologic pe care nu le putem controla așa de ușor, există însă și un set de recomandări de exploatare. Problematica mediului este prima dintre ele, chiar dacă nu influențează în mod direct exploatarea unor puțuri. Astfel, economic și hidrologic vorbind, nu este permis ca niște foraje arteziene să fie exploatate fără ca apa lor să fie folosită în final la ceva.
Dacă apa din respectivele fântâni arteziene nu se poate folosi, atunci respectivul foraj trebuie prevăzut cu vane de închidere. Reglajul apei este esențial, iar oprirea risipei nu mai necesită explicații. Însă modul de folosire a vanei, chiar dacă pare o operație simplă, poate ridica mari probleme în exploatarea forajelor.
Robinetul vanei de reglare a debitului din puțuri nu trebuie închis niciodată brusc. Șocul hidraulic este unul din cei mai mari dușmani al forajelor arteziene. Pentru aceasta, la executarea puțului și a capului forajului artezian trebuie incluse câteva amenajări constructive. Cum am spus, problemele în exploatarea forajelor arteziene sunt reglate de debitul apei și modul de închidere a vanei.
Debitul artezian determină în final alegerea conductelor adicacente respectivului foraj, impune în final și dimensiunle rezervoarelor.
Dacă apa se ridică relativ puțin deasupra terenului, acel puț va fi echipat cu o pompă, Ceea ce implică și cabina puțului să fie puțin deasupra solului.
Puțurile arteziene cu nivelul apei mai ridicat necesită o țeavă de compensare. La acest tip de foraje, țeava de compensare elimină complet șocurile hidraulice. Solicitați constructorului să instaleze o astfel de țeavă.
Foraje arteziene executate de Tipfor srl Timișoara
Tipfor SRL Timișoara, specializată în gama de foraje puturi la mare adâncime, execută și asigură mentenanța la fântânile arteziene. Astfel, forăm oriunde în România, la prețuri foarte competitive. Nu vom fi niciodată în situația ca un contractant de foraje de la dvs din zonă să vă facă o ofertă de preț mai bună ca a noastră.
Oferta noastră de prețuri este excelentă în primul rând datorită organizării. Dispunem de echipe de foraje în orice regiune din România. Așadar, pentru execuția sau lucrările la orice fântână arteziană vă invităm să ne contactați.
> Foraje de puțuri pentru fântâni arteziene
> Foraje puțuri, principiile noastre de lucru
Leave a Reply