Pomparea apei din foraje, modul în care o facem și parametrii la care funcționează pompa reprezintă cheia de exploatare a acestor fântâni. Putem singuri să ne îngrijim de buna gestionare a lor, înseamnă cheltuieli mai puține. Ceea ce, la urma urmei, reducem conștienți costurile de întreținere a unui foraj.
Debitul cu care extragem apa din foraje, acesta este elementul pe care, dacă-l gestionăm cum trebuie, putem prelungi durata de viață fântânilor. Mai mult, dacă scoatem apa din puțuri la un anumit debit, vom fi în situația de a evita colmatarea acestuia. Vom cheltui mai puțini bani cu denisiparea forajului. Modul de exploatare a unui puț forat înseamnă trăinicia lui.
Așadar, care este elementul care influențează trăinicia unui foraj? Răspuns: debitul acestuia.
Cum se calculează debitul din foraje
Cum am spus mai sus, debitul de exploatare al unui foraj nu este ales întâmplător. Valoare debitelor din foraje puturi poate fi stabilită analitic și/sau grafic, dar și prin pompări experimentale.
Factorii ce influențează colmatarea, încrustarea și obturarea filtrelor determina de fapt și stabilirea formulei de calcul a unui debit de apa dintr-un puț. Colmatarea forajelor (a puțurilor forate) este dependentă deci de următoarele aspecte.
- Viteza de curgere a apei spre puțuri.
- Regimul de curgere al acesteia, respectiv dacă este laminar sau turbulent. Dacă avem de-a face cu o curgere turbulentă a apei la intrarea în puț, consecința este că se va favoriza colmatarea. Cercetările arată ca aceasta este mult mai avansată și în funcție de o anumită compozitie chimică.
Așadar, pentru a se evita îmbătrânirea puțurilor, avem nevoie ca apa să nu curgă turbulent. Astfel, evităm înnisiparea acestora. Apa va trebui deci exploatată la un anumit debit. Formula este redată mai jos. Deci, debitul de apă scos constant dintr-un foraj trebuie să fie mai mic sau egal decât cel admisibil. Debitul admisibil este un produs de termeni. Ca în relația de mai jos.
Dadmisibil = Π x Dext x Hf x Vi (metri cubi pe secundă)
- Π este o constantă, respectiv 3.14
- Dext reprezintă dimaterul exterior al coloanei filtrante. La puțurile săpate (fântâni) acesta reprezintă diametrul exterior al peretelui.
- Hf reprezintă înălțimea coloanei filtrante
- Vi este viteza aparentă de intrare a apei din stratul acvifer în filtru.
Importanța relației de calcul a debitului din foraje
Probabil că matematica nu este punctul forte al majorității beneficarilor de lucrări de foraje puțuri. Nici nu trebuie. Relația de mai sus a fost expusă pentru a reliefa faptul că fiecare poate gestiona durata de viață a unui foraj.
Vrem ca un puț forat să țină mai mult? Folosim un diametru exterior mai mare, de exemplu.
Date despre înălțimea coloanei filtrante și viteza de intrare puteți obține chiar și de la firma de construcții. Respectiv din dosarul tehnic pe care aceasta vi-l furnizează odată cu predarea forajului.
> Reguli de exploatare la un foraj
> Cat de bune sunt lucrarile de foraje puturi pentru agricultura
Leave a Reply