Reguli de exploatare la foraje puturi

foraje puturi

Una din regulile de bază la foraje este aceea ca între momentul finalizării lucrărilor și exploatarea acestora să treacă un timp cât mai scurt. Captarea apei din puțuri, debitul la care se face aceasta este în strânsă legătură cu durata de viață a exploatării unui puț forat. Altfel spus, cu cât exploatăm un foraj între anumite limite de debit, cu un anumit ritm și intentistate a întreținerii acestuia, cu atât acesta va fi utilizabil o perioadă mai mare de timp.

Toate firmele de foraje puțuri fac anumite recomandări de exploatare la predarea acestora către beneficiari. (Sau ar trebui s-o facă.) Totuși, dacă de la predarea și până la punerea în funcțiune a unui foraj trece un timp mai mare, atunci se recomandă câteva operații.

  • În funcție de natura stratului acvifer ar fi bine să se verifice calitatea apei, atât parametrii fizici cât și cei chimici.
  • Pentru acele foraje care se pun în funcțiune mai târziu, recomandarea este să se facă și pompări de verificare a debitului din puțuri.
  • Este recomandată executarea unei denisipări.

Operații de bază în mentenanța lucrărilor de foraje puturi

Poate că principala regulă ce nu trebuie încălcată la exploatarea unor foraje este cea care se referă la debitul din puțuri. Astfel, trebuie stabilit cu exactitate care este acest debit iar odată definit, el nu trebuie depășit.

foraje in Romania

Se recomandă ca să se urmărească într-un mod cât mai continuu caracteristicile hidrolologice. Aceasta pentru a se putea trage concluzii despre starea de îmbătrânire a respectivelor puturi. Având aceste date la dispoziție se va putea interveni asupra forajului respectiv, firma care a executat lucrarea va putea lua măsurile care se impun. Sau, după caz, va recomanda un nou foraj, săparea altor puțuri. Sau chiar abandonarea acelui strat acvifer…

Mare parte din foraje au prevăzută posibilitatea constructivă de a se efectua completarea necesarului cu pietriș de mărgăritar. Acesta este, după cum se știe, parte componentă importantă din sistemul de filtrare al respectivelor puțuri.

Specialiștii în săpături prin forare recomandă și evitarea oricărui șoc de debit în exploatare la acele foraje care au nivel artezian.

Dacă ne referim la partea de „scriptologie” a exploatării puțurilor forate, ar mai trebui spus că este necesară o evidență corectă a tuturor lucrărilor executate. Mai mult, condiția unei perioade cât mai îndelungate de exploatare a fântânilor obținute prin foraje este deservirea cu personal calificat. Care să știe când trebuie efectuată o lucrare de întreținere și în ce condiții.

Recomandări pentru atehnici

Dincolo de indicațiile tehnice, mai mult sau mai puțin inteligibile ale celor care forează puțuri și vă oferă posibilitatea de a avea apă potabilă, ar trebui să rețineți câteva lucruri de uz general. Mai bine spus, recomandări de bună practică.

Cea mai bună alegere a unei firme de foraje puțuri o include pe aceea care are o comunicare cât mai ușoară cu beneficiarul. Căci într-un fel veți colabora cu cineva care vă explică într-un mod inteligibil cum se face un foraj și cum se exploatează un puț, altfel veți simți relația cu o persoană care vorbește în termeni strict tehnici.

Printre cei care fac foraje puturi sunt oameni și oameni. Unii mai comunicativi, alții mai impermeabili. Dar, totuși, să sapi fântâni, să forezi puțuri este o profesie…

Citeste si „Foraje puturi in Romania. Trecut prezent si viitor…

Foraje puturi Bucuresti

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*