Prin denisipari puturi am putea sa ne rezolvam mare parte din disconfort. Atunci când pompa dă nisip nu înseamnă deloc că avem un puț compromis. Nu înseamnă că e sfârșitul lumii, nici că echipa de foraje a făcut o treabă de mântuială. Pur și simplu sunt probleme inerente pe care le întâlnim în timpul exploatării puțurilor. Se rezolvă prin denisipare, puține foraje nu au nevoie de o asemenea operațiune din când în când.
» Denisipări puțuri. Mentenanță la foraje
Ne propunem să detaliem puțin subiectul referitor la denisipari puturi. De fapt, despre aspectele elementare ale denisipării puteți lua cunoștință din linkurile de mai sus. Am vrea să facem totuși o remarcă, necesară pentru a înțelege cum se realizează o denisipare excelentă. La orice foraj se poate aplica întrucâtva procedeul de desfundare a unei chiuvete cu binecunoscuta pară. Este cea mai rudimentară pompă de desfundat o scurgere. Al cărei principiu se aplică la denisipările forajelor de adâncime uzuală, respectiv acela de a „deranja” punțile de nisip. Aceasta se face prin schimbări de sens alternative, după cum se va înțelege mai jos.
Pomparea simplă cu pompa mamuth
Este cea mai simplă metodă folosită la denisipari puturi de apă. Totuși, nu este cea mai eficace. Procedeul constă în a pompa apa până la limpezirea ei. Se pune forajul în producție la un debit inferior celui obținut prin pompare. Adică la un foraj care trebuie să lucreze cu un debit de 50 mc/h, dacă se exploatează la 40 mc/h nu va rezulta nisip. Logic nu!?
Dacă se trece la o exploarare de 60 mc/h atunci se va obține nisip. Explicația este simplă, aceasta se întâmplă din cauză că nu există fluxuri de apă alternative. Adică nu există acele șocuri, acele „zgâlțâituri” care să „miște dopul” și „să se curețe”. Acesta este principiul cel mai sănătos de denisipare: fluxurile alternative asle sensului apei în punțile de nisip!
Totuși, pentru a realiza o bună spălare a puțului, în timpul pompării, sorbul pompei mamuth se lasă treptat în jos în foraj. Se plasează în dreptul filtrelor până se obține apă limpede. Se spală. Apoi, iarăși se coboară o treaptă. Și tot așa…
Denisiparea de foraje prin pomparea alternativă
Ca și mai sus, forajul se pune în stare productivă prim pompare. Deosebirea este că, din timp în timp, se provoacă opriri și reporniri bruște ale pompei. Astfel, prin acest truc simplu, asemănător ca efect cu para la chiuvetă, se creează variații de presiune. Rezultatul este cel așteptat: se denisipează formația de nisip care obturează filtrul puțului. În principiu, se pot utiliza trei metode.
- Se pompează cu capacitatea maximă a pompei pentru a se obține o denivelare maximă. Se oprește pompa. În acest caz toată apa din coloana de refulare a pompei mamuth cade în foraj. În același timp, apa din puț se ridică la nivelul static. Se repetă de câteva ori, până apa devine limpede.
- Se procedează ca mai înainte. Diferența față de situația anterioară de denisipare a puțului, a forajului în ansamblul lui este aceea că imediat ce se oprește pompa, nu se așteaptă căderea înapoi a întregii coloane de apă. Se repornește pompa. Astfel, apa din puț reușește să provoace șocuri stratului de nisip.
- Nu se așteaptă obținerea unei denivelări maxime în interiorul forajului. Se oprește pompa și se repornește. Astfel rezultă diferențe de presiune care distrug puntea de nisip din dreptul filtrelor. Se repetă până apa din puț devine limpede.
Exemplul de mai sus, cel cu pomparea alternativă, în cazul lucrarilor de denisipari puturi este așa cum am spus asemănător desfundării unei chiuvete. Atâta doar că, în principiu, sensul de scurgere este invers. Dar efectul este același. În foraj avem de-a face cu un dop format dintr-o punte de nisip, iar la chiuvetă este un dop de mizerie. Fluxurile alternative ale direcției apei, aplicate ritmic determină desfundarea, respectiv denisiparea.
O ultimă mențiune despre activitatea de foraje puturi. În general sunt lucrări care necesită mentenanță, iar comparația unui puț de apă cu o chiuvetă este (în acest caz) una destul de potrivită. Despre denisiparea cu pompa mamuth se mai poate vorbi, o vom și face într-una din postările noastre viitoare.
Buna ziua.
Am un puț in curte cu apa la 30 m adincime..insuficienta.Doresc adincirea lui pina la un izvor foarte bun.Ce costuri ar putea fi.Locuinta se afla la 15km sud de Pitesti.Multumesc !
Buna ziua, aveti raspunsul pe email. O zi frumoasa!