Ce este o denisipare, foraje puturi si decolmatari

denisipare foraje puturi

Cei care se ocupă cu lucrări de construcții în general, cu foraje în mod particular, de obicei spun oamenilor că e bine să denisipeze puțul periodic. De cele mai multe ori însă, beneficiarii ignoră sfaturile. Se cheamă echipa de mentenanță, de regulă tot aceea care a și executat fântâna, lucrarea de foraj, doar atunci când este din ce în ce mai dificil de exploatat apa din puț.

La modul real nu se pot întâmpla mari surprize. Dar, sintetic vorbind, dacă vedeți că la robinet aveți tot mai puțină apă, debitul nu mai este cel inițial… înseamnă că aveți pierderi. Persistând în eroare, nu faceți decât să vă creșteți cheltuielile cu energia. Vă crește disconfortul. Apoi, lucru deloc de neglijat, și denisiparea va fi mai anevoiasă. Adică mai scumpă.

Denisiparea și efectele ei

Denisiparea este acea operație care curăță un filtru, astfel ca să curgă apa așa cum trebuie. Este o definiție făcută pentru toată lumea. Să o înțelegem cu toții.

Când auzim despre denisipare, logic este deci să ne gândim la scoaterea nisipului. De regulă, denisiparea arareori se întâmplă să fie la altceva decât la foraje. Denumirea fiind generică, în fond denisiparea forajelor are în vedere eliminarea particulelor mai mici dintr-un foraj, acelea care împiedică formarea unui filtru natural, permeabil și curat, prin care să fie scoasă apa. Căci pentru asta avem nevoie de un puț, să scoatem apa din el!

Ce se întâmplă prin denisipare:

  • Tehnic vorbind, primul efect este acela al permeabilității. Normal, imediata vecinătate a a filtrului montat de echipa de foraje va deveni mai permeabil. Practic va trece apa mai ușor prin el.
  • Se reduc pierderile, în sensul că se folosește întreaga suprafață a filtrului. Apa va curge dintr-o vecinătate mai mare, spunem că se mărește raza de acțiune a forajului. La asemenea puțuri, care se denisipează corect, se observă imediat o creștere a debitului. Cu cât denisiparea a fost mai puternică, cu atât vom sesiza mai bine efectul de îmbunătățire.

Denisiparea puțurilor se face de regulă cu o pompă cu aer comprimat. Oricine a avut de-a face cu întreținerea unor foraje știe ce înseamnă asta. Indicat ar fi să chemați pe cineva care se pricepe, nu încercați dvs. singuri. De regulă, întreținerea unor foraje este destul de diferită de a altor instalații.

denisipari si foraje puturi

Spălarea pentru decolmatare a stratelor acvifere

Cum probabil bine vă gândiți, la foraje puțuri executate în sistem hidraulic cu circulație directă sau inversă, mai întâi se procedează la o spălare a stratelor acvifere. Este prima operație care se face, un fel de decolamatare grosieră.

În esență, decolamatarea reprezintă eliminarea principalei cauze care duce la „blocarea” puțului forat. Fluidul de foraj, în timpul săpării puțului, formează un fel de turtă, ceva asemănător unui strat care crește impermeabilitatea zonei dintre apă și gaura forată.

Procedarea la denisipare înainte de a face o spălare de decolmatare nu va face decât să mărească impermeabilitatea. Spunem despre aceste foraje că nu primesc apa din stratul acvifer. Să procedăm așadar direct la denisipare, fără o spălare de decolmatare, înseamnă că nu vom elimina cauza, dimpotrivă, vom păstra funcționarea defectuaosă a puțului.

Introducerea pietrișului mărgăritar în coloana filtrantă fără a se fi procedat la o decolmatare este o eroare. Nu se va obține decât o sporire a efectului de îmbâcsire a puțului. Ne gândim că nu de așa ceva aveți nevoie…

» Pompa Mammoth utilizata in denisipare si decolmatari de foraje

» Citește și despre mentenanța puturilor pentru prevenirea colmatarilor

2 Comments

  1. V-as ruga sa imi trimiteti o oferta pentru reabilitarea unui put nou forat care da 500l pe zi,dorind o spalare sub presiune a stratelor acvifere, etapa care credem ca a fost omisa in timpul executiei.
    Forajul are 125m , filtre la 95m -105m cu strat mare de apa , lucru reiesit din carotaj si alt filtru la 75m -85m in dreptul altui strat foarte slab.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*