Foraje puturi, izolare strate acvifere pentru o apa mai buna

izolare strate acvifere

Izolare strate acvifere

În lucrările de foraje puturi intalnim cazuri in care avem mai multe strate acvifere suprapuse. Ele alterneaza cu alte strate de impermeabilitate mai mult sau mai putin certa. Situatia se intalneste destul de des. In aceste conditii, de regula, in timp ce se executa forajul, vom ajunge la concluzia ca apa cu proprietatile care ne intereseaza se afla dedesubt. Adica forajul ar trebui să străbată cel putin un strat care contine apa improprie consumului.

Coloana aceasta litologica este constituita deci din strate cu impermeabilitate diferita, dintre care cele mai permeabile sunt acvifere. Stratele au deci o compozitie eterogena. Prin foraje nu inseamna ca neaparat primul strat acvifer este cel bun. Pentru a-și indeplini scopul forajul, trebuie sa le izolam pe cele care nu ne intereseaza.

Izolare strate acvifere cu coloana de izolare

Se preteaza la acel foraj unde stratul acvifer ce trebuie izolat se afla in capat. Iar in talpa avem de-a face cu un strat foarte bine definit a fi impermeabil, respectiv marnă, argilă, etc. Practic, se foreaza pana la stratul impermeabil si coloana de izolare se infige in strat, coloana este prevazuta cu un șiu special pentru izolare.

izolare strate acvifere la foraje puturi

Spatiul inelar dintre perete si coloana de izolare poate fi umplut cu argila. Mai departe aceste foraje puturi se continua cu sape mai mici decat diametrul interior al burlanului de izolare.

Metoda aceasta de izolare este foarte eficineta la acele foraje puturi la care stratul are o impermeabilitate certă. Altfel, acest tip de foraje se izoleaza cu baie de ciment.

Izolare strate acvifere cu argila

Având un strat de adâncime ce trebuie captat și izolat de unul superior, necorespunzător, tehnica în foraje puturi este de izolare cu argila. Izolarea se face doar dupa ce coloana filtranta unica a fost tubată.

Izolarea acestor foraje, mai precis a stratelor, se face cu pietris margaritar si argila. Pietrisul se introduce în jurul coloanei filtrante, apoi gogoloase facute din argila. Lucratorii echipelor de foraje puturi vor introduce golgoloaie de argila cu mâna. Acestea vor avea diametrul mai mic de cateva ori decat distanta dintre coloana filtranta si peretle găurii de foraj. Izolarea cu argila se realizeaza cand nu se poate face cu ciment.

Foraje si strate izolate cu ciment

Firmele de foraje puturi de apa realizeaza operatia de cimentare in situatii bine definite. Atunci cand sunt posibile accidente tehnice in timpul exploatarii. De asemenea, atunci când apa pe care o extragem se poate contamina de la un strat acvifer neconform.

In principal, echipele care activeaza in sfera lucrarilor de foraje puturi izoleaza cu ciment astfel. Izolare strate acvifere

  • cimentarea de suprafață, pentru a opri pătrunderea apelor de suprafață în foraje, pe lângă coloana tubată;
  • cimentarea la șiul coloanei de protecție, pentru a împiedica comunicarea între strate, respectiv a nisipului sau a apei;
  • cimentarea întregii coloane de protecție, pentru lucrările de foraje puturi aceasta este si o protectie împotriva coroziunii;
  • cimentarea găurilor netubate, se folosește la protecția stratelor intalnite la acele foraje de studiu. Sau la protejarea zonei la acele foraje fara rezultat.

Cât despre metodele de cimentare întâlnite la majoritatea echipelor de foraje puturi, acestea sunt destul de diverse. Se face cimentarea cu lingura, printr-o țeavă interioară sau exterioară.

» De citit: Foraje puturi, constructie si tubare definitiva

1 Trackback / Pingback

  1. La foraje. Oamenii care sapă puturi de apă (1) - Foraje puturi pentru apa potabila

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*