Foraje, puturi, tot mai putine. Irigatiile se prabusesc…

foraje pentru irigatii

Executarea de foraje și obținerea de puturi pentru irigații în agricultură ar putea fi una din activitățile de bază ale firmelor de specialitate. Desigur, dacă fermierii ar solicita mai multe astfel de lucrări. Principalul motiv pentru care nu se comandă prea multe foraje este în mod evident lipsa de fonduri. Apoi, pentru buna exploatare a acelor puturi este nevoie de acces facil la sursele de alimentare cu energie electrică. Altfel, cresc costurile de exploatare a irigațiilor pe ansamblu.

Susținerea unui sistem național de irigații în România nu poate fi făcută în niciun caz de către fermierii români. Să faci foraje, puturi, canale, aducțiuni de apă… este peste putința celor mai multe ferme din România. Mai mult, întreținerea lor ar putea provoca adevărate dezastre financiare. Tocmai de aceea statul român este singurul în măsură să concretizeze sprijinirea sistemului de airigații. Subvenționarea lucrărilor de irigații pentru realizarea de foraje la adâncimea necesară, puturi de apă și asigurarea funcționării acestora.

Vrea sau nu guvernul să facă foraje?

irigatii fara foraje
Fara foraje si puturi este greu de imaginat ca se va putea repune in functiune vechiul sistem de irigatii din Romania. Acesta este deja in mare parte distrus.

Referitor la acest aspect, intenția tuturor guvernelor de a investi în agricultură a fost reală, cel puțin la modul declarativ. Totuși, sistemul de irigații este la pământ, iar investițiile sunt practic zero și în acest an, vedeți disputele pe tema resurselor financiare din spațiul public. Opinia noastră este că în continuare nu se vor face foraje decât de către mediul privat. Mai mult, toate aceste puturi care se vor executa urmează a fi exploatate cu pompe consumatoare de motorină.

Un studiu al Băncii Mondiale, sintetizat de Adevarul in 2013 relevă că Romania are irigații pe un milion de hectare. În 2015, Guvernul astepta absorbtia de fonduri europene. În 2016 însă mai sunt doar puțin peste 800 e mii de hectare cu irigații, inclusiv foraje si puturi, conform datelor Guvernului. Cifrele ne scutesc de comentarii suplimentare…

Apa din puturi aduce oricum profit agricol

Un articol din Ziarul Financiar relevă că dacă se folosește apa din puturi pentru irigații acestea oricum salvează recolta. Se face o analiză financiară a unui fermier cu 300-350 de hectare. Concluzia este aceea că se cheltuie pentru lucrările de foraje cam 20.000 euro pe an. Apoi, pentru funcționarea acestor puturi, se pot cheltui pana la 100.000 de euro anual.

Autorii articolului relevă faptul că in conditiile de preturi ale cerealelor (la nivelul 2013) cei care fac irigatii obtin sporuri de productie semnificative. Cifrele lor spun ca profitul este de peste două ori de cât s-a investit în foraje puturi.

Problema care si-o pun insa fermierii nu este daca sa faca sau nu irigatii, ci de unde scot acesti bani. Statul? Nici pomeneală, eventual atragerea de fonduri europene.

Dacă firmele de foraje obțin lucrări aceasta se datorează antreprenorilor privați și fermierilor conștienți.

» Citeste si Irigatii cu apa din foraje si veniturile agricole

1 Comment

  1. Buna ziua,
    Va rog sa-mi comunicati o oferta de pret pentru un foraj de adancime in loc. Drajna de jos Jud. Prahova.
    Va multumesc!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*