Foraje puturi; constructie si tubare definitivă

foraje tipfor timisoara

Deși par anoste articolele despre foraje puturi, va recomandam sa acumulati cunostinte despre acest subiect. Evident, în cazul în care intenționați să aveți o casă cu apa potabilă obținută dintr-un foraj. De mică sau mare adâncime, în funcție de poziția stratului acvifer.

Lucrările de săpare a puțurilor se presupune că vor avea ca efect, întotdeauna, obținerea de apă potabilă. Cel puțin în sensul acestui site. De asemenea, la nivel teoretic, se merge pe ideea că executarea de foraje într-un anumit punct debutează cu o fază exploratorie. Adică forarea de puțuri se subordonează inițial ideii de studiu, de explorare, dacă se găsește apă într-un anumit loc.

Executarea oricăror foraje, pe cale de consecință forarea de puțuri pentru apă potabilă, este precedată de o anumită pierdere de timp. De anumite eforturi. De un anumit risc, dacă doriți, anume acela ca într-un loc să nu fie apă potabilă. Tipfor srl Timișoara elimină din aceste riscuri și pierderi, societatea noastră știe unde se găsește apă și la ce adâncime. Știm exact unde să facem foraje puțuri, aceasta datorită experienței și bazei noastre de date.

foraje puturi

Tubarea puțurilor, protecție foraje

Din punct de vedere tehnic și al exploatării hodrologice, s-ar putea pune întrebarea de c este nevoie de tubare? De la foraje se așteaptă ca ele să furnizeze apă, iar pentru aceasta este nevoie de siguranța, pereții din puțuri să nu se prăbușească. Mai jos, sintetizăm motivele pentru care în (aproape) orice foraje se practică tubarea.

  • Protecția împotriva prăbușirii găurii sondei. În același timp, tubarea realizează și asigurarea echipamentului de pompare.
  • Tubarea implică și protecția stratelor acvifere, respectiv acelea care au apă sau alte caracteristici necorespunzătoare.
  • Firmele de foraje puțuri procedează la tubare și din scopul de a asigura captarea stratelor în condiții optime. Printr-o bună tubare se ușurează introducerea de pietriș mărgăritar dar și obținerea unui strat filtrant de bună calitate.

Așadar, putem spune că tubarea puțurilor are un rol determinant în protecția lor și buna exploatare în timp. La fel, introducerea pietrișului mărgăritar asigura un strat filtrant corespunzător, o apă potabilă ale cărei calități sunt cele așteptate.

Despre puțuri și elemente de tubaj

Oricine execută foraje, echipe individuale sau firme specializate știe că tubarea se face cu coloană filtrantă definitivă. Una sau mai multe, la diferite adâncimi. Câteva cuvinte despre părțile componente ale acesteia.

Coloana de ghidaj folosită la forarea în sistem hidraulic are rolul de a evita surparea la suprafață a găurii respectivului puț de apă. Această coloană de ghidaj are în general lungimea de 3-4 metri și de cele mai multe ori se poate recupera.

Putem spune că filtrul este elementul esențial dintr-un puț forat. În partea inferioară se termină cu ceea ce tehnicienii din foraje denumesc decantor. Sub decantor găsim o piesă de fund. Ar trebui reținut că despre aceste noțiuni mare parte din echipele care sapă puțuri, găsite pe OLX, nici nu au luat la cunoștință în viața lor.

Filtrul, în partea lui superioară se poate prelungi până la lumina zile sau coloana de protecție. Să mai spunem că în lucrările de foraje, coloanele care servesc ușurării lucrului, așa numitele ajutătoare, de cele mai multe ori se recuperează. La închiderea lucrărilor de foraje puturi, acestea se extrag și se refolosesc.

» Tipfor srl executa oriunde in Romania Foraje pentru locuinte individuale

» Citiți și ce se mai face în acest domeniu, de exemplu Foraje pentru cercetare si explorare hidrologica si mirobilogica in ghetarul de la Scarisoara, o dovada a diversitatii metodelor de cercetare.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*