Viitorul activităților și instalațiilor de foraj

foraj pe timp de noapte

Firmele care execută foraje puturi și ale căror reclame inunda publicațiile online sunt o reflexie a societatții si transformarilor ei. Randurile vor să transmită sugestia că executia de foraje nu este neapărat o activitate simpla.

În urmă cu 20-30 de ani, oamenii din mediu rural dacă aveau nevoie de o fantana, erau la mâna întreprinderilor de stat. Sau a meseriașilor particulari, așa-numitii fântânari, aceștia fiind însă și ei pe cale de dispariție. Fântânarii vor dispărea încetul cu încetul, poate că principala cauză fiind evoluția tehnologică.

Execuția de foraje (puțuri) este o treabă care devine mai accesibilă pe zi ce trece, iar aceasta se poate observa analizând echipamentul folosit. Partea care se complică este calitatea apei obținută prin creștera ofertei de foraje puțuri.

Părțile și componente clasice instalațiilor de foraj

Vorbind la modul general, o instalație de foraj se compune din câteva elemente vitale. Probabil că esența și rolul acestora va fi destul de greu de schimbat. De discutat însă despre nivelul de pregătire al celor care vor putea să dirijeze aceste utilaje. Dacă ele sunt tot mai automatizate, este limpede că operatorul unei instalații de foraj va fi stimulat să aibă o pregătire pluridisciplinară.

instalatie de foraj
Transportul unei instalatii de foraj este foarte facil…

Componența unei instalații clasice de foraj ar fi cea de mai jos:

  • turlă, mast sau trepied;
  • un utilaj de manevră, respectiv troliu, cablu, sistem geamblac-macara;
  • utilaj de rotire sau de percuție în cazul instalațiilor mecanice;
  • utilaj de circulație a fluidului de foraj, la instalațiile hidraulice;
  • instalații de forță la sistemele mecanice sau semimecanice;
  • organe de transmisie, de comandă, măsură și control, așa-numita clasă a AMC-urilor;

Turla servește la introducerea/extragerea garniturii de foraj, a sculelor, la susținerea garniturii. Poate că principalul aspect care trebuie remarcat este acela că de înălțimea turlei depine lungimea prăjinilor de foraj. Utilajul de manevră ne oferă puține ambiguități, o persoană cu simț tehnic va intui repede care e rolul acestuia.

Utilajul de rotire are rolul de a transmite garniturii de foraj o mișcare de rotație. Aceatsa se realizează prin mijlocirea unei mese rotative. Vorbind despre sistemul de percuție să spunem că cea mai simplă metodă a îneplinirii rolului acestuia ar fi ridicarea garniturii și apoi lăsarea ei să cadă liber. Alte metode simple sunt folosirea unui mecanism bielă-manivelă sau a mecanismului cu excentric.

Utilajul de circulație a fluidului de foraj este la modul cel mai simplu pompa! Ori, acum, cine nu are acces la o pompă, cine nu-și poate cumpăra una!? Sunt zeci și sute de variante de pompe și motopompe în magazine de tip Dedeman.

Modernismul si computerizarea, noua față a forajelor

În ceea ce privește mecanismele de forță, cele care produc lucrul mecanic funcționării unei instalații de foraj, aici lucrurile au evoluat semnificativ. În trecut, acestea erau aproape exclusiv reprezentate de motoarele cu combustie internă, în special cele de tip diesel. Acum, existența și diversificarea generatoarelor de curent electric a schimbat substanțial situația.

Cel mai evident progres tehnologic este vizibil însă la sistemele de măsură și control. Adică acolo unde se obțin date despre eficiența unui foraj. Datele furnizate de AMC-uri dau o relație exactă despre momentul când forajul a devenit eficient. Nu mai vorbim despre conexiunea cu bazele de date despre componența solurilor, indicațiile de exploatare, viteză de execuție a lucrărilor de foraj. Debitele de apă, dacă e cazul forajelor de puțuri pentru apă, vor avea o cuantificare apropiată de realitate.

Foraje puțuri, o meserie accesibilă

Ținând cont de toate cele de mai sus, să faci foraje puțuri a devenit o activitate facilă. La drept vorbind, ca să demarezi o astfel de activitate nu ai nevoie decât de bani. Practic, pentru ca să sapi fântâni și să faci foraje nu ai nevoie decât de bani.

Cel mai complicat aspect al unui foraj este însă înțelegerea lui. Să predai clientului o lucrare la parametri calitativi, care vor fi valabili și la mult timp după recepția forajului. Banii pe care o persoană particulară este dispusă să-i investească într-un utilaj de foraj nu vor suplini niciodată studiile pluridisciplinare.

Așadar, să execuți lucrări de foraje puțuri presupune mai mult decât o sursă de fonduri.

» Instalatie pentru foraje puturi de vanzare. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*