Foraje pentru apă, de la amatori la profesionism

foraje puturi apa

Săparea de foraje pentru apă este una dintre afacerile bune în România. Spre deosebire de marele boom imobiliar din anii trecuți și care, cu succes, a căzut în timpul crizei iar de la un timp începe să-și revină încet-încet, forajele pentru fântâni au avut relativ aceeași piață. Explicația este simplă, de apă a avut întotdeauna cineva nevoie, execuția foarjelor a fost în permanență o lucrare accesibilă, pe când la o casă nouă era nevoie de fonduri serioase.

Relativa stare de stabilitate a pieții lucrărilor de foraje are însă și „efecte adverse”. Astfel, s-a ajuns ca echipe de muncitori cu dotări dintre cele mai rudimentare și cu o pregătire tehnico-profesională echivalentă, să persiste în a executa puțuri de o slabă calitate tehnică. Rămânerea lor în zona serviciilor de acest gen se datorează și slabei informări a populației despre ceea ce înseamnă un foraj de calitate. Dar și a cererii de servicii ieftine…

În cele ce urmează vă invităm să luați la cunoștință despre câteva elemente care concură la stabilirea prețurilor. Lecturând criteriile de mai jos veți putea singuri să vă „personalizați” calitatea lucrărilor de foraj pentru puțuri de apă potabilă.

Factorii ce influențează prețul unui foraj

foraje profesionisteTipfor srl Timisoara executa foraje puturi pentru apa de cea mai bună calitate dar, totusi, considerăm necesar ca dvs să cunoașteți influența cheltuielilor în rețeta finală. Cu cât știți mai multe despre costurile unei lucrări de foraj, fiind mai bine informați, veți putea lua decizia cea mai corectă. Căci, în final, calitatea apei pe care o aveți la robinet depinde și de cât ați investit.

Iar ca un foraj ca să reziste cât mai mult în timp și să presupună cheltuieli de întreținere cât mai reduse este necesar să fie bine făcut încă de la început. Cu alte cuvinte, nu merită să vă zgârciți la calitatea lucrărilor inițiale. În linii mari, costurile unui foraj constau în cele ce urmează.

Deplasarea și organizarea de șantier; costă cu atât mai mult cu cât contractați o echipă mai profesionistă. Cu cât un puț este forat cu un diametru mai mare, cu atât se presupune că instalația de foraj este mai mare, mai puternică și ca atare necesită costuri de întreținere și de deplasare mai mari.

Săparea; logic, mai mare costă mai mult.

Tubarea; în cazul unui foraj să spunem de tip casnic, deci de o anvergură mai mică și de pretenții mai reduse, spre deosebire de o lucrare cu parametri de profesionism, lucrările de tubaj se fac cu tuburi de PVC și cu filtre realizate artizanal. Deci, în cu totul alte condiții față de filtrele achiziționate de la firme specializate, care determină foraj la parametrii și standardul de calitate pe care ni-l dorim cu toții. Acestea din urmă sunt însă și mai scumpe, de unde rezultă diferența de deviz.

Piesa de fund; la un foraj casnic, de mică adâncime/dimensiune, se realizează din tubulatura PVC existentă, deci costurile sunt infime.

Pietrișul de tip mărgăritar și introducerea lui sau nu, sunt operațiuni care pot crește considerabil costurile unui foraj, căci un preț veți avea pentru pietriș adus de la 10 km și cu totul altul de la 50 km.

Inelele de izolare (cu peleți bentonitici) și cimentarea la foraje pentru apa. Sunt operațiuni care au scopul de a mări durata de viață a forajului dvs, de a evita ca pereții acestuia să se prăbușească, de a proteja gura forajului de la distrugerea inerentă datorită folosinței. Toate sunt operațiuni care implică staționare și/sau materiale, acestea contribuind la factura finală.

Denisiparea și pomparea sunt lucrări care dovedesc cât de bine s-a făcut forajul în ansamblul lui. Acestea sunt, în general, lucrări care dovedesc finețea sondorilor, un foraj bine făcut nu va avea nevoie de decolmatări sau denisipări de-a lungul timpului, sau foarte rar. Evident, aveți nevoie și de o doză normală de noroc, deoarece straturile geologice se pot modifica sub stimuli externi. Ori, la fel de bine se poate întâmpla ca, în timp, stratul acvifer să sufere perturbații de debit.

Amenajările finale țin atât de necesitățile de exploatare cât și de estetica unui foraj în ansamblul lui. Dacă vă doriți in simplu cămin pentru foraj, cu sau fără instrumente de măsură, ar fi bine să vedeți cu ochii minții ce înseamnă un cămin pentru un foraj de mare capacitate, realizat în condiții de un profesionism desăvârșit. Costurile, prețul acestora, investița în ansamblul ei este direct proporțională cu calitatea și cu ușurința în exploatare.

Întreținerea unui foraj

În mod curent vorbim despre un puț, despre o fântână, că este cu atât mai bun(ă) cu cât apa e mai grozavă, cu cât avem mai puțină bătaie de cap cu aceasta. Dacă executăm de la bun început toată lucrarea în condiții de siguranță din punct de vedere al calității materialelor, dacă știm să alegem echipa de sondori, ceea ce uneori este de-a dreptul o șansă ținând cont de cele explicate mai sus, atunci cu siguranță fântâna noastră va rezista în timp.

Vă recomandăm să verificați periodic nivelul static/dinamic al forajului, aceasta pentru ca orice modificare sa nu vă ia prin surprindere. În funcție de nivelul forajului, deci de nivelul de apă din puț, de evoluția acestuia va trebui să luați măsurile necesare. De regulă s-ar putea să fie vorba doar de denisipări.

Observarea cu regularitate a nivelului forajului vă poate da informații referitoare la evoluția stratului acvifer.

Dacă veți face în mod periodic analize fizico-chimice ale calității apei veți fi la adăpost de eventualele contaminări și de efectele acestora, ceea ce ar fi un lucru foarte grav. Pentru astfel de prevenții vă recomandăm să observați lucrările care se efectuează în vecinătatea dvs. De exemplu, o fosă septică la mică distanță de foraj nu ar fi lucrul cel mai bun, compromiterea calității apei ar avea o probabilitate destul de mare în acest caz.

24 Comments

  1. N-am înțeles mare lucru din toate cele prezentate,numai generalitati.M-ar fi interesat sa aflu măcar niște limite de prețuri .Stau la tara si as fi interesat de o forare pentru apa.Sa zicem de la 10 la 50 de metri.

  2. Bună ziua!
    Am rugămintea să-mi comunicați cam cât estimați că ar putea costa forarea unui puț la o casă particulară în orașul Buziaș, jud. Timiș și ce ar presupune o astfel de lucrare ca deranj în curte? Ideea este că ar fi bine ca vecinii să nu prea vadă că realizăm o astfel de lucrare, din anumite motive, pe care nu le mai expun aici.
    Vă mulțumesc!…

  3. Am un put forat ,a doua panza freatica s-a gasit la 54 de metri.
    As dori sa -mi spuneti cat var nestins si sare drob sa bag lnauntru pt. dezinfectarea apei.
    Va multumesc.

  4. Bună ziua mă interesează prețul pentru un put de apa 30-40 m adâncime maxima și diametrul de 100-140mm în localitatea Lunca Calnicului lângă Brasov

  5. Locuiasc in Cevedia , Dambovita . Am o fantana pe 300 tub beton cu oglinda apei la 6.4 m .
    Doesc sa am apa din al doilea sau teilea stat de apa , la 20 – 30m , pe tub de 200 .
    Fantana este la 30cm de zid exte. si deasup este o teasa cu plafon la 2.4 m de la sol .
    Este posibil foaj in aceste coditii ? Cat ma costa ?
    Multumesc

  6. la ce adincime (aproximativa) trebuie forat un put in judetul timis, comuna cheveresu mare pentru apa potabila care sa deserveasca o gospodarie/casa (apa de baut, pentru uz casnic – bai, toaleta) si care ar fi costurile?
    de asemenea, la ce adincime trebuie sa fie caminul avand in vedere ca adancimea de inghet maxima este de 70 cm?
    cu multumiri
    Horia Imbri

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*