Ce este un foraj geotermal, o pompa de caldura…

foraj geotermal

Despre valoarea unui  foraj geotermal si eficiența lui in incalzirea locuintelor abia incepe sa se vorbească. Tehnologia de incalzire care se bazeaza pe folosirea de căldură preluată din pământ (sau cedarea ei pentru răcire pe timpul verii) este relativ nouă si poate de aceea inca putin cunoscuta. Totusi, atunci cand auziti de foraj geotermal, de pompe de căldură pentru incalzirea locuintelor si caselor nu trebuie să vă gândiți la instalatii geotermale de dimensiunea unui combinat petrochimic. Și nici la foraje în platforma continentală. Nu e cazul.

Pompa de caldura si echipamentele anexe încap într-o încăpere de dimensiunile unui oficiu. Excepție fac țevile ce reprezintă schimbătorul de căldură. În urma lucrărilor de foraj geotermal acestea sunt îngropate în pământ. Vom încerca să explicăm cât mai simplu principiul de funcționare al încălzirii/răcirii cu o instalație pe sistem geotermal. De asemenea, ce rol are un foraj, respectiv o pompă de căldură.

Vă rugăm să rețineți că forajele executate pentru instalații de încălzire pe sistem geotermal sunt total diferite de forajele pentru a obține apa termală. Tipfor SRL nu se ocupă decât cu sistemele de încălzire geotermală și cu pompele de căldură aferente.

Principiul de încălzire; energia geotermală

Diferența dintre temperatura de la stratul superficial al pământului și cea din interior este cu atât mai mare cu cât adâncimea este mai mare, însă diferențe majore de temperatură întâlnim și în cazul unor compoziții ale solului diferite, în funcție de adâncimea și structura acestora. Un foraj geotermal se va realiza în scopul valorificării acestei diferențe de temperatură.foraje geotermale, pompe de caldura

Dacă primii 2-3 metri de la suprafața pământului au în general o temperatură constantă, atât vara cât și iarna, coborârea în adâncime face să observăm o creștere a temperaturii. Tocmai acest lucru este pus în valoare de pompele de căldură. Astfel, un sistem de țevi care reprezintă de fapt schimbătorul de căldură este plasat la o adâncime convenabilă și prin el circulă apa, în regim închis, întocmai ca la centralele termice clasice. Iarna apa se încălzește de la căldura preluată din sol și este trimisă prin pompa de căldură în calorifer, unde cedează căldura și apoi se întoarce înapoi în pământ.

Pe bază de simetrie a procesului, vara, când temperatura de la suprafață este mai mare decât cea din pământ, schimbarea de căldură poate să se desfășoare în sens invers. Evident, rolul cvasi-decisiv îl are lucrarea de foraj, apoi printr-un sistem judicios de schimbare a căldurii, se aduce răcoarea din pământ în interiorul locuinței.

Este esențial de reținut că pentru a se obține o astfel de instalație de încălzire/răcire, folosind energia geotermală și pompa de căldură, nu aveți nevoie de două rânduri de echipamente. Se folosește o singura instalație, iar în mod evident și lucrările de foraj au loc o singură dată.

Aplicații și avantaje

Sistemul de încălzire bazat pe acest principiu, al forajelor geotermale, folosind schimbătoare și pompe de căldură pentru a obține confort în locuințe, nu doar că este ecologic și folosește o energie regenerabilă, verde cum se spune, ci este și ieftin. Practic, după realizarea unei astfel de instalații, singurele costuri care apar sunt cele de întreținere, respectiv cele cu energia electrică necesară pompei de căldură.

Durata de viață a unui sitem de încălzire geotermală:

  • foraj executat corect;
  • efectuarea de lucrări care să prevină distrugerea forajului în timp;
  • efectuarea unor servicii de mentenanță complete și corecte;
  • schimbătoarele de căldură de calitate și montate corect

Avantajele încălzirii cu energia geotermală sunt atât de evidente încât, iată, au apărut și în acest caz cei care fură energia geotermală și fac foraje ilegale. Este vorba de o situație de la Băile Felix relatată și în presă. Partea deosebit de gravă a furtului de apă și energie termală, execuția de foraje ilegale, cu siguranță că este reprezentată de distrugerile asupra mediului și a rispirii de resurse. Generațiilor viitoare le este răpt dreptul de a benefica de bogățiile naturii. A se vedea cazul diminuării până aproape de secare a celebrului Lac cu Nuferi de la Băile Felix.

Foraj geotermal la Beiuș, Lovrin…

Deși România dispune de rezerve importante în ceea ce privește apa și energia termală, acestea sunt încă foarte puțin exploatate. Un caz aparte ar putea fi considerat orașul Beiuș. Aici se obține energia termică intergral din forajele geotermale realizate din fonduri europene. Locuitorii orașului plătesc cel mai puțin cu încălzirea. Evident, comparativ cu celelelate orașe din țară și raportat la prețul gigacaloriei. Ar mai fi și Lovrin, localitate din județul Timiș. Și aici încălzirea se face cu apă geotermală. Instalațiile sunt însă vechi și trebuie înlocuite. În același timp, Primăria nu are bani pentru a demara o acțiune de săpare de foraje noi.

Deși presa relatează de câte ori are ocazia despre avantajele incălzirii cu energie geotermală lucrurile nu par a se schimba. Nu se observă o dorință reală de a investi în foraje geotermale. Mai mult, la nivel european, deși avem rezervoare destul de însemnate de apă geotermală, România nu prea contează la folosirea acestui tip de energie ecologică. Mai multe puteți afla și de pe site-ul Green-Report dintr-un material dedicat exclusiv acestei energii.

Mai multe despre noi, firma specializata in foraje

17 Comments

  1. Buna ziua ma intereseaza un pret pt foraj geotermal pt incalzire in pardoseala la 110 mp locuibili!!!!?? Eu sunt din comuna tomnatic timis znr de contact 0760373174
    Va multumesc stima colacel marius

  2. Buna ziua. Interesant articolul insa ma intreb cat de avantajos este pt consumatorii mici, care este posibilitatea realizarii pe suprafete mici de teren si adaptarea la sistemul existent de incalzire. Nu in ultimul rand as vrea sa stiu si pretul unei asemenea lucrari…si ar mai fi o gramada de intrebari caci domeniul e nou si prea putin explicat publicului. Multumesc.

  3. BUNA ZIUA LA SUPRAFETE DE 220 M PATRATI CARE ESTE POSIBILITATEA REALIZARI PE SISTEM CLASIC LEMNE SAU GAZ SI PRETUL UNEI ASEMENEA INSTALATII GINDINDUMA LA CHELTUIALA PROPRIE

  4. M-ar interesa costul pt o suprafață de 150 mp, in Șag jud. Timiș. In sistem deschis, cu alimentare și cu apă rece menajeră..

  5. Buna ziua,
    Ma intereseaza costurile totale cu TVA inclus pt un foraj puț geotermal langa Bucuresti, sat Tărtășești. Ce adancime imi trebuie?
    Va multumesc.

  6. Buna ziua , mă interesează dacă dețineți toată instalația aferentă și prețurile estimative , mulțumesc , pt detalii aștept un răspuns .

  7. Bună ziua, As dori sa stiu cam cat e pretul per ml pentru sonde geotermala pt pompa de caldura, in județul Satu Mare.
    Va mulțumesc.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*