
Când vorbim despre foraje ne gândim în primul rând la puturi, la apă, la fântâni… căci aceasta este prima asociere care se face în mintea noastră. Despre orice foraj am vorbi, afară doar de cazul în care jobul nostru ar fi acela de petrolist, ne vom gândi întotdeauna la o modalitate de a avea apă potabilă prin intermediul unui puț.
Referirea la foraje puturi va include însă aproape întotdeauna și o trimitere către stratul acvifer, fie ea și tangențială. Ori, pentru a putea vorbi în cunoștință de cauză despre forarea/săparea unei fântâni trebuie să înțelegem ce este acela strat acvifer. Ușurarea comunicării ne obligă la o definiție scurtă și cuprinzătoare: stratul acvifer este locul unde se află apa! Forajul puțului dvs trebuie să ajungă la acea adâncime unde este stratul acvifer, de acolo veți avea apă. În termeni populari, să ajungi la statul acvifer înseamnă „să dai de apă”!
Forajele de puturi sunt (toate) dependente de această noțiune: strat acvifer. Cu cât este mai în adâncime plasat acesta, cu atât un foraj va costa mai mult; logic, mai multă manoperă și energie înseamnă mai multe resurse, mai mulți bani!
Soluții de foraje puturi
Tipfor SRL Timișoara execută foraje puturi în regim complet, dacă se poate spune așa. Adică dvs. veți avea apă bună, apă potabilă, curată (fără impurități) fără să vă preocupați de nimic altceva decât de plata contractului, în acesta fiind stipulat că noi aducem toate materialele necesare forării. Apa dvs. va fi limpede și putând fi pompată în permanență la debitul maxim permis de adâncimea și capacitatea stratului acvifer.
Forarea unui put de apă este departe de a fi o simplă lucrare de construcții, un accesoriu sau un detaliu absolut necesar alimentării cu apă a unui imobil. Cine vede activitatea de foraje puturi ca pe una a „ălora” care doar fac găuri în pământ și de acolo iese apă, cu siguranță este departe de adevăr și nu are capacitatea de a vedea subtilitatea acestei meserii. Un om care este responsabil de o asemenea lucrare va ști întodeauna că dacă apasă prea tare sau prea încet, dacă foreza se rotește cu viteze stabilite după criterii aleatorii, toate acestea influențează asupra uzurii sapei, timpului de execuție, calitatea lucrării și în final costurile acesteia.
Foraje puturi de calitate
Calitatea unui foraj executat de Tipfor SRL va fi cea menționată în specificațiile tehnice (fișa) de execuție, iar condițiile de garanție împreună cu recomandările noastre de utilizare vor fi regăsite în aceasta documentație. Există mai multe tipuri de foraje puturi, ficecare dintre acestea având particularitățile sale. În cele ce urmează ne vom referi cu precădere la forajele destinate publicului larg, respectiv cele pentru puturi de apă potabile sau pentru fantani sau utilități publice.
- În regim hidraulic; Sunt acele foraje care se pretează cel mai bine în soluri moi, a căror componență este nisipoasă, argiloasă sau cu un conținut mare de pietrișuri. La forarea în sistem hidraulic se folosește un sistem care elimină așa-numitul noroi de foraj cu ajutorul unui fluid, culmea ironiei, reprezentat tot de apă.
- Forajul cu ciocan de fund; Folosește o piesă care sapă/roade/lovește roca dură. Aerul comprimat este o componentă de bază pentru acest tip de foraj recomandat cu precădere în cazul rocilor dure.
Hidrofacturing
Merită să vă informăm despre o metodă relativ nouă în tehnica forajelor. Creșterea debitului rezultat dintr-un puț de apă se poate realiza printr-un adaus de presiune asupra unor anumite porțiuni din acesta. Inroducând presiune asupra unor segmente specifice ale forajului vom obține o dilatare și implicit propagarea fisurilor care există deja în rocă.
Lucrările de foraj ale puturilor astfel obținute se vor evidenția prin debitul de apa furnizat.
Caracteristici calitative

Poate că unul dintre aspectele cele mai importante ale celor implicați în lucrările de foraje puturi este acela al diversității. Diversitate în sensul că, așa cum spuneam mai sus, forarea puțurilor și fântânilor a devenit un gen de afacere, ca atare se diversifică și structura celor care sunt implicați. Multă lume, puțini oameni… cum spune o vorbă.
Imediat ce se termină de realizat gaura propriu-zisă a unui foraj, majoritatea meșterilor se grăbesc să plece, ori lucrările următoare acesteia au o importanță deosebită. De exemplu, spațiul dintre tubulatură și pereții forajului se umple cu un anumit tip de pietriș a cărui compoziție și granulație depinde de cea a stratului acvifer.
Filtrele, calitatea și poziționarea lor sunt alte aspecte neglijate de cele mai multe „echipe” de acest gen. Apoi, lucrările finale sunt complet neglijate, ne referim la acelea care previn colapsul cavității forate, care asigură o calitate și durată în timp a oricărui foraj pentru apă. Cum ar fi de exemplu cele de la buza forajului, întărirea și etanșarea acesteia și prevenirea infiltrațiilor din exterior în pânza stratului acvifer.
După cum am ați intuit probabil, în lucrările de foraj puturi pentru apă există două categorii de lucrări: executarea cavității, a forajului propriu-zis și cele care-i asigură calitatea în timp. Realitatea cotidiană ne arată că se pune preț doar pe prima, în timp ce acelea care oferă calitate unui foraj sunt trecute în plan secund, ceea ce, în opinia noastră și a specialiștilor reali, dezechilibrul asupra opticii de tratatare a lucrărilor ar trebui oarecum inversat.
Tipfor SRL Timișoara
Execută foraje puturi punând în valoare toate etapele tehnice ale unei lucrări, respectiv crearea cavității cât și menținerea acesteia în timp. Certificarea calității forajelor noastre se poate dovedi urmărind pe cele existente deja. Adică a reputației noastre, construită și obținută în timp, cu muncă și seriozitate.
Cititi si – Foraje puturi Bucuresti
As vrea sa stiu daca forati la mare adancime pentru apa termala si cat costa metru
BUNA
nu ne ocupam de asemenea foraje, noi executam doar foraje puturi pentru apa, luati legatura cu firme specializate in acest domeniu.
cu respect