Aceste foraje de epuisment mai sunt cunoscute sub denumirea de „asecări”. Pentru publicul profan care nu cunoaște termenii folosiți în tehnica forărilor, în hidrologie, deși nici nu trebuie să le cunoască în amănunțime ci doar să angajeze (contracteze) un astfel de serviciu, ne facem datoria de a desluși semnificația cuvântului. Termenul de „epuisment” provine din limba franceză (nr. epuizment) fiind adaptat de vorbirea curentă a limbii române.
Forajele de epuisment înseamnă așadar îndepărtarea apei din sol pentru a se putea realiza construcții cu fundații adânci. Apar deci acolo unde au loc excavații mari de pământ. Închipuiți-vă că se dorește construirea unui hotel, a unui ansamblu imobiliar cu gabarit impresionant, a unei parcări supraterane și lucrările de fundație pentru construcții nu pot fi executate pentru că nivelul pânzei freatice este prea ridicat. În acest caz intervin forajele de epuisment (de asecări) care vor extrage apa de la adâncimea respectivă.
Exemplul de mai sus este și mai relevant dacă avem în vedere o parcare subterană. Presupunând că s-ar fi putut realiza lucrările efective de construcție și fără forajele de epuisment, cum ar putea să existe totuși o parcare subterană unde apa curge din pereți? Unde efectul pânzei de apă freatic este atât de evident. Acesta este rolul forajelor denumite și epuismente.
Cea mai sigură metodă de a avevita situațiile neplăcute sau chiar dezastruoase amintite mai sus este executarea unor studii hidrologice de epuisment, de regulă în paralel cu studiile geologice
Caracteristicile de forare
Cum spuneam mai sus, aceste tipuri de foraje puturi se execută acolo unde avem de-a face cu un nivel ridicat al panzei freatice. In functie de presiunea si debitul primului strat de apa se executa o serie de foraje in care se pot introduce pompe submersibie.
De obicei epuismentele se executa perimetral, iar pompele introduse sunt de debit mare. Este foarte important ca acestea sa functioneze fara oprire. Daca dupa cateva zile de pompare continua nivelul panzei freatice scade foarte putin nu inseamnă că forajul este prost făcut, ci este necesara inlocuirea pompelor cu altele de debite mai mari.
Daca se opresc aceste pompe, datorita presiunii care face să iasă apa din tubul de foraj este posibil sa se inunde incinta pompei. Atunci cand se excaveaza, de obicei, se taie tubulatura la cota la care s-a excavat si se pune din nou in functiune. Iar daca pompa este oprita efectul este acelasi ca la un foraj artezian. Apa va iesi singura din tub, indiferent de stadiul în care se află ansamblul construcției. La fel, indiferent și de dimensiunea găurii la cre s-a executat forajul.
Precauții la foraje epuisment
Este bine să plasăm conducta de refulare si cablurile electrice în zone cat mai ferite, deoarece muncitorii de pe santiere au prostul obicei sa le rupa, sau excavatiile ulterioare sa le distruga total sau parțial.
Aeste foraje de epuisment în general sunt de adancime mica, intr-un interval de la cativa metri pana la 20 de metri. Desi sunt foraje temporare este important sa se execute corect, si „sa nu dea nisip”, deoarece ar distruge pompele submersibile.
Revenim la optiunea recomandata de a realiza studiul hidrologic de epuisment concomintent cu studiul geotehnic. Mentionam ca, în acest din urmă caz, forajele geotehnice se tubează și se folosesc ca foraje de pompare (monitorizare). Prin intermediul lor se poate determina cu destulă exactitate raza de influență a fiecărui foraj și direcția de curgere a stratului acvifer. În același timp se poate estima timpul necesar asecării.
La finalizarea lucrarilor subterane puturile trebuie cimentate. Dupa executarea puturilor pentru epuisment va putem pune la dispozitie si pompele submersibile. Ele sunt necesare extagerii apei pentru a drena zona.
Tipfor SRL Timișoara are în portofoliu, de-a lungul anilor, numeroase lucrări de desecare. Realizam foraje de epuismente in Timis, Arges, Dambovita, Brasov, Bucuresti, Ilfov si Arges cat si in alte judete din tara.
Necesitatea unor foraje de epuisment
Referitor la foraje de epusiment, sau epuizment cum mai sunt cunoscute în lumea constructorilor, evistele de specialitate remarcă necesitatea lor. Astfel, în Revista construcțiilor este publicat un amplu material despre greseli frecvente la foraje. Și este tratata destul de amplu aceasta problematica.
Mai mult, este evidențiată starea actuală a construcțiilor din România, când, din grabă sau nepricepere, se fac foraje eronate. Referirea este la forajele de epuisment, la foraje pentru piloți, la foraje de sprijin. Începerea lucrărilor fără studii aprofundate geologice și hidrotehnice este catalogată a fi o mare greșeală.
Dealtfel, greșelile sau absența a multe foraje de epuisment (dar si a celor geotehnice, a celor de studiu) este subliniată în marile erori ale recentelor construcții din Romania. Este relatata absenta forajelor sau a celor prost executate din lucrarile de infrastructura. Presa a relatat astfel de cazuri atunci cand au iesit la iveala.
Istoria recentă din România este plină de altfel de astfel de erori inginerești.
Leave a Reply