Hidrofor pentru foraje de suprafata sau de adancime

hidrofor foraje grundfos

La orice foraje sau fantani se presupune ca dupa ce acestea sunt executate se va utiliza un hidrofor. Ceste este un hidrofor și ce rol are acesta intr-un puț sau o fântână unde apa este deja limpede. În mod aproape evident, un hidrofoe scoate apa, fără el nu veți putea beneficia de avantajele unui puț. Sau a unei fântâni. Asta desigur dacă nu cumva vreți să scoateți apa trăgând de funie sau dând „la manivelă”…

În rândurile următoare ne propunem să scoatem în evidență utilitatea unui hidrofor. Rolul și importanța lui în cadrul unor lucrări de foraje puțuri pentru apă potabilă. Sau a fâmtînilor, evident, dar el se folosește în general oriunde trebuie scoasă apa.

hidrofor foraje si fantani
Cam asa arata un hidrofor, fie ca-l folositi la foraje sau fantani

Printre cele mai bune firme producatoare de foraje este si Grundfos. desigur insa ca mai sunt zeci de firme producatoare. Domeniul de foraje puturi si fantani este unul cu oferta diversificata de produse si accesorii.

Hidrofor, foraje, puturi, fantani…

Partile componente ale unui hidrofor:

  1. Pompa electrica apa.
  2. Vas de expansiune.
  3. Presostat.
  4. Manometru.
  5. Racord cu 5 cai.
  6. Furtun flexibil.
  7. Fitinguri.

Cum functioneaza? 

Pompa electrica poate fi de suprafata acolo unde nivelul hidrodinamic al forajului nu scade sub 8 metri. Pompa poate fi si de adancime (pompa submersibila) acolo unde nivelul hidrodinamic al putului coboara mai jos de 8 metri. In unele cazuri ajunge si la 150-200 metri.

Vasul de expansiune este un  recipient metalic cu membrana de guma (butelia). In interiorul lui se inmagazineaza apa sub presiune. Dimensiunea lui este de regula direct proportionala cu adancimea lucrarilor de foraje.

Presostatul este un dispozitiv care cupleaza si decupleaza motorul electropompei. Atunci cand presiunea scade sub presiunea minima, presostatul porneste electropompa si se umple recipientul. Se decupleaza atunci cand se atinge presiunea maxima setata. Presiunea la care presostatul cupleaza sau decupleaza este reglabila. Din fabrica presiune minima este Pmin = 1,5 bari, iar presiunea maxima Pmax= 2,8 bari.

Manometrul ne arata presiune apei din instalatie, nu cea extrasă din foraje.

Racordul cu 5 cai permite racordarea tuturor componentelor .

Furtunul flexibil asigura legatura elastica intre vasul de expansiune si pompa de apa.

Fitingurile asigura conectarea componentelor intre ele (niplu, racord, robinet, mufa, reductie)

Recomandari pentru foraje cu hidrofor

Instalatia de apa cu hidrofor  trebuie montata intr-un camin sau o camera tehnica  pentru a evita ingetul pe perioada iernii. In general in foraje nu se pune problema inghetului.

Vasul de expansiune sa fie bine dimensionat asa incat pompa sa aiba maxim 20 porniri/opriri pe ora.

In cazul in care pompa de suprafata functioneaza dar nu refuleaza apa e posibil ca electropompa sa traga aer prin conducta de aspiratie. In acest caz trebuie verificata etanseitatea conexiunilor de pe conducta de aspiratie.

Tipfor executa puturi de apa la adancimi intre 30 si 300 metri, oriunde in tara , pentru oferte si comenzi contactati-ne la office@tipfor.ro

Cititi si :

Denisipari puturi apa

Geotermia, pompe de caldura pentru incalzire geotermala

Forari puturi apa

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*