Foraj orizontal, caracteristici si aplicatii. Subtraversări

Ultimii ani au adus tipul de foraj orizontal, insotit de o tehnica desoebita. Lucrările de foraje orizontale au devenit un termen obișnuit, iar aplicațiile tot mai numeroase. Cursurile și specializările tehnicienilor în construcții abundă deja de posibilități, iar distribuitorii de tehnică au și ei o pâine de mâncat.

Tehnica de mare productivitate (de ex TRACTO-TECHNIK) a devenit și ea accesibilă pentru mare parte dintre antreprenori.

Foraje orizontale, aplicații

Însăși denumirea acestui tip de foraj ne poate duce cu gândul la destinație. O aseemenea lucrare se folosește în construcții pentru subtraversarea drumurilor, căilor ferate, canale, viroage…

foraje orizontale subtraversari

Să rămânem puțin în zona acestui tip de foraje și să spunem că forajele orizontale reprezintă o adevărată revoluție tehnică. Prin această tehnologie se pot realiza acum lucrări ce în urmă cu nu foarte mulți ani erau extrem de dificle. Ne referim inclusiv la subtraversările de lacuri sau râuri. Aplicațiile înspă niu se opresc numai aici. Subtraversprile prin lucrpări de foraj orizontal se aplică la instalațiile de țevi pentru energie, gaz sau apă.

Acum se fac ușor foraje orizontale, iar montarea unor cabluri de televiziune sau internet nu a fost nicicând mai ușoară. Aplicabilitatea lucrărilor de foraj orizontal, respectiv de subtraversări crește pe zi ce trece.

Execuția de foraje orizontale

Tehnica de foraj orizontal prezintă unele particularități față de clasicele foraje puturi. Ca și în cazul lucrărilor de de foraj în carotaj mecanic a gaurilor ascendente este vorba de aspecte ce tin de manevrarea garniturii. Dar si tehnica de foraj orizontal propriu-zisa este deosebita. La fel, regimul e foraj se detașează față de alte genuri.

Găurile orizontale pot fi executate în regim umed sau uscat (cu șnec, cu aer), prin circulație directă sau inversă. In terenurile care prezinta zone de instabilitate forajul orizontal se executa cu o oarecare inclinare. Acsta se va indrepta in jos cu 1…2 grade, in scopul mentinerii, in permanenta a gaurii pline cu fluid de foraj. Gaura astfel forata constituie un plan inclinat ceea ce usureaza manevra garniturii de foraj la introducere.

In general, datorita greutatii proprii, garnitura de prajni are tendinta de a se sprijini pe peretele inferior al gaurii de sonda ceea ce conduce la tendinta de deviere in jos. Aceasta insa nu exclude insa posibilitatea devierii in sus. Vorbim despre cazul in care se caroteaza in zone cu strate puternic inclinate. In acelasi timp directia de forare este perpendiculara pe planul de cadere a stratului.

Pentru contracararea tendintei de deviere este necesar sa se stabilizeze intreaga garnitura de foraj.

Caracteristici de lucru pentru un foraj orizontal

Frecarea pe gaura la prajinile cu racorduri speciale este mai mica. Totusi, la lucrările de foraj in carotaj a gaurilor orizontale se prefera prajinile netede. Se evita agatarea racordurilor speciale in pragurile create prin constructia telescopica a gaurii. Sau se formează praguri naturale, ceea ce este un inconvenient major al oricăror tipuri de foraje.

In cazul unor foraje orizontale frecarea garniturii de foraj cu peretii gaurii de sonda este maxima si poate duce la uzura rapida. Se recomanda ungerea garniturii cu solutie antivibratorie si inversarea periodica a pasilor de prajini.

Din experienta se constata ca, la un foraj orizontal, prinderile de garnitura datorita impanarii sau daramarii gaurii se produc frecvent. Pentru a se evita astfel de neplăceri se recomanda trei diametre de gaura.

Poate vă interesează :

Inchirieri pompe submersibile

Inchirieri motocompresoare

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*