Evacuarea detritusului la forari puturi apa

evacuarea pietrisului la forari puturi apa

Evacuarea detritusului la forari puturi din gura de sonda

Evacuarea detritusului la forari pturi este una din cele mai importante functiuni ale fluidului de foraj. Procesul de evacuare este intim legat atat de proprietatile fluidului de foraj cat si de viteza lui.

Proprietatile ca greutatea specifica, vascozitatea, fluidului de foraj conditioneaza efectiv evacuarea corecta a detritusului.

Oprirea depunerii detritusului in gaura de sonda. La oprirea circulatiei cativa factori cauta sa impiedice depunerea detritusului.

Cu cat dimensiuea pariculelor detritusului este mai mica si diferenta greutatii specifice a particulei de detritus si cea a fluidului este mica, iar vascozitatea mai mare, cu atat viteza de cadere a detritusului va fi mai mica.

Daca fluidul de foraj este tixotropic, la oprirea circulatiei devine gel si blocheaza particulele de detritus pe loc. In acest fel nu se pericliteaza sapa si garnitura de foraj in timpul opririi circulatiei.

In cazul in care viteza de depunere este mai mare ( nu sunt corespunzatoare proprietatile noroiului de foraj) si fluidul de foraj este netixotropic depunerile de detritus pot determina prinderea garniturii de foraj in gaura de sonda.

Fluidele este bine sa fie tixotropice; tixotropia nu trebuie sa depaseasca necesarul, pentru ca altfel detritusul din noroiul de foraj nu se depune in batale si exista pericolul  sa reintre in circuitul de foraj.

Formarea unei turte impermeabile pe peretele sodei. In timpul forajului, pe fata peretelui gaurii de sonda, datorita presiunii diferentiate hidrostatice dintre fluidul de foraj si formatiune, exista tendinta ca fluidul de foraj sa patrunda in porii si fisurile din formatiune sau, in cazul cand porii sunt prea mici, sa permita patrunderea particulelor solide din amestec.

(puturi apa)

Partea lichida intra in formatiunea inconjuratoare lasand ca partea solida sa se depuna formand o turta pe peretele sondei. In cazul formatiunilor faliate, fisurate sau cavernoase, fluidul de foraj curge din gaura de sonda, in spatiile inconjuratoare. In aceasta situatie se considera pierdere de circulatie.

CITITI SI : POMPE DE CALDURA PENTRU INCALZIRE GEOTERMALA 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*