Sapa de foraj si racirea acesteia

sapa de foraj
Scula care taie roca in timpul unui foraj este important sa fie racita. Aceasta pentru a se prelungi eficienta de exploatare a forezei in ansamblul ei

Sapa de foraj trebuie sa fie racita pentru a nu se uza prematur. Orice fluid de foraj are mai multe roluri in executarea gaurii de sonda. Racirea si ungerea sapei si a garniturii de foraj trebuie avute in vedere in mod permanent.

Prin traversarea formatiunilor de teren si extragerea garniturii, pe peretii si fundul gaurii de sonda apare rezistenta de frecare.

Daca nu ar fi fluidul de racire, sapa de foraj s-ar incalzi puternic si s-ar uza foarte rapid devenind neutilizabila, iar prajinile ar fi puternic erodate.

Noroiul are printre altele si rolul de a produce racirea sapei. De asemenea, se reduce, prin fluidul unguent depus pe peretii sondei, frecarea garniturii de perete, la extragerea sau rotirea garniturii.

Curatarea talpii gaurii de sonda la un foraj de apa.

Racirea sapei
Racirea sapei de foraj are rol esential in durata de viata a utilajului

Incercarile de foraj cu microsape au aratat ca in timpul forarii exista o tendinta ca detritusul format sa stagneze. In acest fel se amortizezaza capacitatea de taiere a rocii, se micsorează foarte mult viteza de avansa la sapa de foraj.

Pentru aceasta, fluidul este pompat cu viteza mare in talpa gaurii de sonda si izbind detritusul de sonda proaspat format, patrunde printre particulele lui antrenadu-le in miscarea de evacuare. Fluidul  spala in acest mod sapa de foraj, o curata si o raceste.

Pentru a se obtine acest fenomen este necesar ca fluidul de foraj sa aiba o serie de proprietati ca: greutate specifica redusa si filtrare mare, pentru a putea patrunde in masa de detritus proaspat, ajutand la evacuarea lui imediat dupa taiere.

Tinerea in respect a presiunii formatiunilor care pot avea aflux de apa, gaze sau titei. O formatiune permeabila cu apa, gaze sau petrol are fluidul sub o presiune in functie de adacimea sondei.

Fluidul de foraj trebuie sa aibe o greutate specifica suficienta pentru a tine in respect presiunea de zacamant a lichidului sau a gazelor aflate in formatiunea acvifera si pentru a le bloca in pozitia lor din roca magazin.

Fluidul de foraj se foloseste atat la sistemul cu circulatie directa cat si la cel cu circulatie inversa.
>> Sape de foraj cu două și trei lame
>> Getech Equipment, unul dintre cei mai mari producători de sape de foraj

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*