Sape cu role utilizate la foraje puturi

În continuare vă vom descrie sistemul de spalare al sapelor cu role folosite la foraje puturi. Vom expune cateva date cu caracter general, iar in caz ca doriti consultanta va rugam sa ne contactati. La sapele cu trei role utilizate în foraje cu circulatie directa a noroiului intalnim trei sisteme de spalare. Acestea sunt interioara, exterioara si mixta, vom face scurte referiri în cel ce urmeaza.

La spălarea interioara din foraje, fluidul de foraj din puturi iese prin bolta sapei. El loveste mai intai rolele, spaland dantura. Urmand a curata detritusul  din talpa si se a intoarce prin spatiile dintre falci si peretii sondei. Astfel, obtinem o caracteristica imbunatatita valabila pentru orice tip de puturi. La aceste foraje sectiunea de iesire generată de sapă poate avea diverse forme:

  • un orificiu central circular;
  • triunghiular ori trilobat;
  • trei orificii circulare.

În cazul lucrarilor de foraje în puturi cu diametru mic, datorita spatiului constructiv redus sistemul este singur aplicat.

sape role
sape cu role foraj

La spalarea exterioara periferica fluidul iese prin orificiile dintre role si loveste direct in talpa sondei. Șeful de echipă va trebui să fie foarte atent pentru a nu compromite lucrările la aceste puturi. Apoi jeturile se imprastie in planul talpii spala suprafata rocii si dantura. Fluidul se intoarce fie prin canalele existente fie prin spatiul dintre ele si peretii sondei. Obtinem astfel foraje „curate”

La sapele de foraj puturi de apa, se utilizeaza si un sistem combinat pentru spalarea mixta. Se asigura astfel o spalare corespunzatoare atat a talpii cat si a rolelor.

Observatii general valabile: sape si foraje puturi

Lucrarile de foraje puturi din ultima perioada cunosc o dezvoltare remarcabila. De asemenea sapele de foraj sunt din ce în ce mai fiabile. O cale de imbunatatire a performantelor sapelor cu spalare exterioara o reprezinta apropierea iesirii jeturilor de talpa sondei, pana la distante inferioare lungimii miezului.

Sapele cu duze prelungite n-au fost foarte raspandite in lucrarile de foraje puturi. Principala cauza ce a impiedicat raspandirea acestor sape o constituie uzura excesiva. Uzura este puternica atat in interior cat si in exterior. De asemenea, antreprenorii din constructii si foraje reclama si deteriorarea tevilor de prelungire in care sunt montate duzele.

Pentru rezolvarea acestei probleme tubul port-duza este realizat printr-o turnare de mare precizie. Turnarea acestui element extraordinar de util în lucrarile de foraje se face din otel aliat. Inlocuirea nisipului de turnare cu parafina este o caracteristica a turnarilor de precizie. Se va obtine o suprafata fina a pieselor folosite la foraje puturi. Prin normalizare si revenire este adus la o duritate de 28 – 32 Rc.

Dupa incarcarea cu material dur a suprafetei dinspre peretele sondei si a capatului inferior, tubul este calit si revenit pentru a realiza duritatea si ductibilitatea dorita.

De fapt, toate lucrarile de foraje, indiferent ca este vorba de puturi pentru apa potabila sau subtraversari ori foraje de consolidare au nevoie de acelasi ingredient. Ne referim la calitatea pieselor care intra in contact cu solul. Doar astfel se obtin foraje a caror executie si intretinere ulterioara au costuri rezonabile.

» Foraje puturi pentru apă – oriunde în România!

» Mole Group – unul dintre cei mai mari producatori de sape de foraje de la nivel mondial

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*