Foraje; dispozitive speciale de manevră

prajini foraje

Executarea de foraje cu diametrul mare al găruii implică si folosirea unor dispozitive speciale. Pentru manevrarea prajinilor de foraj se folosesc scule de manevra adecvate acestora. Pentru prajinile asamblate in flanse se folosesc elevatori si suveie de manevra. Extragerea garniturii de foraj efectuandu-se in pasi de lungimi corespunzatoare turlelor utilizate.

Operatiile de strangere – slabire a suruburilor de asamblare la flanse se efectueaza cu dispozitive uzuale.

Pentru prajinile asamblate cu racorduri cu filet special s-au construit clesti de foraj cu actionare hidraulica, cu cupluri de strangere corespunzatoare caracteristicilor filetelor speciale respective, elevatoare corespunzatoare acestor racorduri si suveie de manevra etc.

La unele instalatii de foraj manevra prajinilor se face cu dispozitive robotizate. Acestea stivuiesc in bucati prajinile pe rampa sondei, operatia de manevra fiind astfel complet automatizata.

prajini foraje
Prajini pentru foraje produse de „E&M

Manevrarea sapelor la foraje

Pentru executarea operatiunilor de manevra ale sapei (ansamblul de fund) s-au construit dispozitive si aparate speciale. Necesitatea unor astfel de scule s-a impus din urmatoarele motive:

  • gabarit mare a ansamblului de fund;
  • existenta unei game variate a tipurilor de prajini de foraj;
  • necesiatea reducerii timpului de executie al manevrelor respective.

Manevra sapelor, a corectorilor – stabilizatori si a unor prajini grele nu este posibila doar prin masa rotativa. S-a impus construirea unor scule si dispozitive:

  • Dispozitivul (suport) de sustinere cu bacuri, actionate hidraulic, cu miscare orizontala pe o lungime de 0,5 … 0,7 m. Are doua pozitii de lucru, inchis si respectiv deschis. Dimensionat la o sarcina de aproximativ 1,2 ori mai mare decat greutatea maxima a unei coloane de tubaj.
  • Platforma rulanta cu actionare individuala sau tractata de un troliu. Folosită pentru transportul sapei sau a intregului ansamblu de fund.
  • Calea de rulare pentru asigurarea pentru asigurarea miscarii platformei rulante.
  • Utilaje de manevra mobile, cu sarcini de lucru corespunzatoare greutatilor componenete ansamblului de fund.

Pentru reducerea duratei de manevra a sapei, s-au adoptat mai multe variante (mese rotative cu deschidere mare, mese rotative translabile de la gura putului, cap hidraulic motor etc.) toate impuse de necesitatea asigurarii executiei lucrarilor de control si schimbarea rolelor (uzate) fara demontarea ansamblului de fund si scoaterea acestuia in afara sondei.

» Despre foraje: costul pentru puțuri la 20 metri

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*