Puturi forate cu circulatie directa

Puturi forate cu circulatie directa.

Datorita cresterii numarului de constructii a crescut si cererea pentru executia de puturi forate pentru a satisface necesarul de apa. Cel mai raspandit sistem pentru saparea unui put la ora actuala este cel hiraulic cu circulatie directa.

Asa cum se poate intui este un sistem in care forta hidraulica este cea care sta la baza angrenarii instalatiei de foraj. Aceasta forta hidraulica este generata de o pompa si de uleiul pe care aceasta il ruleaza prin ea la diferite turatii. In acest fel este posibila actionarea pistoanelor din cilindrii care dau apasarea pe sapa, caleaza utilajele grele, permit functionarea hidromotorului.

Pompele hidraulice sunt puse in functiune fie de motoare cu ardere interna (diesel) fie de motoare actionate electric.

Forajul rotativ hidraulic are o viteza superioara de avansare raportata la celelalte sisteme de foraj. Acest lucru face sa fie un sistem foarte raspandit in intreaga lume. Principiul de lucru se bazeaza pe rotirea sapei de foraj si apasarea ei in teren. Materialul dezagregat fiind adus la suprafata de fluidul de foraj (noroi de foraj). Rotirea sapei de foraj se realizeaza de la suprafata, prin intermediul prajinilor de foraj.

Regimul de foraj reprezinta o imbinare corecta  a celor trei parametrii: apasare, rotatie si debit de noroi. Si un tip de sapa bine ales in functie de conditiile geologice si de considerentele economoice.

“puturi forate”

Dislocarea rocilor se produce sub doua forte: o forta verticala – apasarea pe sapa si o forta orizontala datorita momentului de rotatie al sapei.

Apasarea axiala pe sapa determina elementele de taiere ale acesteia sa patrunda in roca pe o anumita adancime. In general prin cresterea apasarii pe sapa creste si viteza mecanica.

Noroiul de foraj asigura evacuarea detritusului  si spalarea talpii sondei avand influenta asupra avansarii sapei.

Noroiul de foraj poate concura si la dislocarea rocii, prin actiunea de jet atunci cand viteza este mare.

Cititi si : geotermia

Pentru o  oferta personalizata va rugam sa ne contactati prin e-mail office@tipfor.ro sau la telefon 0729104692

Let’s Drill !

www.tipfor.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*