Evacuarea detritusului
Detritusul reprezinta particulele fine dislocate in urma avansarii sapei de foraj. Transportul detritusului de la talpa sondei la suprafata reprezinta una dintre principalele functii ale fluidului de foraj.
Numarul mare de variabile exclud, deocamdata, posibilitatea determinarii precise a proprietatilor si vitezei ascesionale ideale ale fluidului de circulatie.
Totusi numeroase cercetari de laborator si de santier permit o selectare a solutiei convenabile care sa evite cel putin, aparitia unor dificultati cum sunt:
– incarcarea excesiva a sondei cu detritus
– mansonarea si prinderea sapei sau a garniturii
-depunerea detritusului in perioadele de intrerupere a circulatiei
-necesitatea unor circulatii intermediare, erodarea peretilor de sonda etc.
Ridicarea detritusului pana la suprafata este o rezultanta a ascensiunii curentului si a lunecarii particulelor solide in fluid sub greutatea proprie.
Peste acestea se suprapun diverse efecte secundare create de:
– rotirea garniturii
– profilul neuniform al distributiei de viteze
– schimbarile sectiunii de curgere
– prezenta bulelor de gaz in lichid etc.
Particulele fine de argila, marna sau chiar nisip se inglobeaza in noroiul de foraj, marindu-i vascozitatea si continutul de solide.
Prin urmare evacuarea lor nu ridica probleme deosebite, dar mentinerea vascozitatii fluidului de foraj in limite acceptabile si diminuarea efectului nefavorabil asupra vitezei mecanice reclama fie o diluare continua a lui, cu dezavantajele cunoscute, fie mijloace adecvate pentru separarea particulelor.
In cazul fluidelor cu tensiune critica de forfecare sunt mentinute in suspensie chiar si particule cu dimensiuni mai mari.
Viteza absoluta, necesara ridicarii particulelor de roca de la talpa la suprafata, este conditionata de debitul de detritus format, asadar de viteza de avansare a sapei si de concentratia maxima admisa in fluidul de circulatie.
Datorita fluidului de foraj materialul ce este dislocat de sapa de foraj este transportat de la talpa forajului la suprafata in batal. In acest fel voumul dislocat este evacuat gaura de foraj ramanand libera iar sapa putand avansa fara sa se blocheze.
Cititi si totul foraje puturi
Leave a Reply