Adancimea optima a unui foraj

foraje puturi pentru apa
instalatie foraje puturi

Întotdeauna la foraje mai adânci vom plăti mai mult. Un foraj la mică adâncime va fi mai ieftin. Deci, dintre aceste două variante, pe care o alegem? Bugetul si economia acestuia ne va spune intotdeauna ca forajul de suprafata ar trebui sa fie alegerea. În definitiv, tot apă vom scoate din puț. Oricâte puțuri sunt într-o regiune, fiecare tot apă dă!

Raționamentul de mai sus ar putea fi corect dacă vorbim despre aceeași apă. Dar nu e așa! Ați observat că într-o localitate oarecare, dacă avem două foraje săpate la adâncimi diferite și apa va fi diferită? Care să fie explicația!? Vom încerca mai jos să dăm răspunsul cuvenit.

Calitatea apei, indicatori uzuali
Notiuni generale despre apa, foraje si strate acvifere

Fântâni tradiționale sau foraje de adâncime?

Aceasta este una din marile dileme ale unei gospodării noi, a unui nou imobil: de unde luăm apa? De la rețeaua publică a localității, dacă există? Să facem o fântână tradițională, respectiv un foraj de mică adâncime, noțiunile fiind aproape echivalente!? Sau un foraj de adâncime?

Pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză trebuie să știți diferența dintre cele două tipuri de foraje și cu ce se deosebește apa extrasă de la suprafață de cea de la mare adâncime.

adancimea optima la foraje

Fântânile de suprafață (forajele de mică adâncime) iau apa din pânza freatică. Cele de mare adâncime aduc la robinet apa dintr-un strat acvifer. Ei, aici este diferența, cele două tipuri de apă, practic două rezervoare subterane, se deosebesc esențial.

Pânza freatică nu mai este cea de acum o sută de ani. Este primul luciu de apă pe care-l întâlnește o foreză. O fântână cu apă rece și curată era o expresie valabilă în urmă cu destul de mulți ani. Pe vremea bunicilor. Acum, o fântână care scoate apa din pânza freatică va da o apă de proastă calitate. Adesea poluată. Iar cu cât această fântână (sau foraj de mică adâncime, dacă doriți) se află mai aproape de un oraș sau un complex industrial, cu atât apa este mai poluată. E plină de nitriți și alți agenți nocivi pentru sănătatea omului. Sau este calcaroasă.

Veți spune: facem un foraj de mică adâncime pentru stropit grădina și apa de băut aducem din surse mai bune. Posibil, dar credeți că acele culturi vor aprecia, adică se vor dezvolta? Sau stropindu-le cu apă poluată veți introduce agenții chimici în corpul dvs.!?

Forajele de adâncime mare iau apa dintr-un strat acvifer. Acesta este de fapt un rezervor subteran cu o apă curată, neinfestată. Dar este mai scump de exploatat, aceasta din cauza costurilor mai mari de forare.

Credem că a fost lămurită diferența dintre cele două tipuri de foraje.

Adâncimea de foraj la un strat acvifer

Dacă tot am lămurit chestiunea necesității unui foraj de mare adâncime, putem estima cât costă un asemenea puț forat!? Știm unde se află stratul acvifer?

Răspunsurile sunt diferite de la caz la caz. Adică, așa cum dacă săpați în grădină veți da de apă la un metru adâncime (pânza freatică) este posibil ca acest prim luciu de apă să-l întâlniți mai jos. La 5 metri, la 15 sau la 30. Depinde de zonă, de mulți factori, de geologia zonei, de configurația hidrologică…

În cazul stratelor acvifere situația este identică. Ele se află sub pânza freatică, separate de aceasta printr-u strat de roci. La fel, sunt mulți factori geologici și hidrologici care determină adâncimea stratelor acvifere. Depinde de zona geografică.

Așadar, răspunsul la întrebarea despre adâncimea optimă de foraj este același: depinde de zonă. Iar dacă este vorba și de mai multe strate acvifere, suprapuse, răspunsul devine și mai complicat.

Tipfor SRL Timișoara recomandă forajele de adâncime. Sunt singurele care dau cu certitudine apa potabilă și de cea mai bună calitate. Aveți încredere în experiența noastră!

76 Comments

 1. Buna ziua. Vreau si eu sa stiu cat costa un put in zona Valea Mare, Stefanesti, Arges. In functie de adancimea putului si cu materialele dumneavoastra. Am un put mai vechi pe diametru de 50 cm si o adancime de aproximativ 17 m, dar care s-a colmatat si nu mai merge curatat pentru ca s-au deplasat tuburile. As vrea sa fac un put nou mai adanc si ma intereseaza pretul.

 2. Casa nou construita. Doresc put pentru apa curenta -de baut si apamenajera.
  Locatia este in Maramures langa Baia Sprie. Cine stabileste locul de forare si care este pretul. Daca nu dati de apa cine plateste?

 3. Doresc oferta pt foraj adîncime în com. Crucisor, Jud SM, în partea de jos a satului,pt alimentarea unei pescarii de 30/20 m cu adâncimea de 2.8 m

 4. am fantana in curte in sat vulturi com popricani,jud iasi cu tuburi de 600mm in exterior 480mm in interior .De la suprafatza solului pana la luciul apei e max 4 m,iar in apa cca 4-5 m.Doresc sa o curat de aluviuni eventual sa o adancesc cu inca 6-7 m.Solicit o oferta de pret

 5. Oraș campina,Jud Prahova…in zona sant multe fântâni iar apa este la 7 m! Cat costa un put la prima panza,resp 7 m, cu tuburile mele, si cat costa unul la următoarea panza cu tuburile dv,pompa,etc…vreau sa fac unul la anul sau chiar doua! Aștept răspuns…multumesc

 6. Am un put (american) forat manual cu tuburi de ciment , adacime 12 m dar nu scot decat cca 100 l si nu revine apa la acelasi nivel decat a doua zi. Deci e foarte putina apa. As dori sa forez alt put mecanizat la o adacime mai mare pentru un strat acvifer pentru un debit mai mare de apa.
  Locatia mea este sat RACHITA DE JOS com BRABOVA jud DOLJ, zona de deal.
  As dori sa stiu cam cat ar costa un foraj sa zicem de 50 m adancime
  Va multumesc!

 7. Buna ziua
  Am fi interesati in zona de munte judetul Harghita, la ce adincime ar fi necesar de forat, care ar fi costurile pentru realizarea unui put necesar unei case/gospodarii.
  Va multumesc.

 8. Buna ziua! Va rog sa-mi comunicati un pret pentru un put forat in orasul Brasov 15-30m intr-o gradina si daca puteti sa executati lucrarea luna Martieanul acesta

 9. buna ziua as dori o oferta de pret pentru un put de diametrul 125 pe teava albastra evident forarea sa fie pe un diametru putin mai mare sa puteti pune pietris margaritar in zona filtrelor.deci adincimea in jur de 60 m , in iasi zona bucium merci

 10. Buna ziua, Va rog sa-mi comunicati pretul unui put cu adancimea de max.200m in Caciulati-Ilfov. Prima panza este la aprox. 24m, atat are putul actual ! Stima si respect !

 11. Buna ziua as dori sa fac un put .Am o fantana care e foarte veche si acum sa si infundat .Fantana care o am nu are mai mult da 12 m,dar nici apa nu are suficienta pentru baut si udat gradina

 12. Buna ziua
  Am fi interesati in zona Selimbar, jud. Sibiu, la ce adincime ar fi necesar de forat si care ar fi costurile pentru realizarea unui put forat necesar unei case/gospodarii (apa pentru irigat gazon si utilizat in casa, nu dorim sa bem din ea).
  Va multumim.

 13. Buna ziua,

  Am o casa in satul Paltin, judetul Sibiu, la limita cu judetul Valcea. Am o fantana din care scoteam suficienta apa pentru consum(baut, spalat, udat flori). Din pacate anul acesta dupa Pasti a secat de tot. M-ar interesa o oferta pentru realizarea unui put, sa zicem la o adancime de max 50 m. Si cand v-ati putea apuca de ea. Mentionez ca la o distanta de cca 50 m de casa si la o diferenta de nivel de cca. 3m se afla un rausor. Din pacate acum e destul de firav deoarece a fost captat pentru o microhidrocentrala. Multumesc

 14. Am un put forat la 40 m adâncime dar se tulbura mereu apa e posibil sa fi fugit ultimele tuburi , se mai poate remedia ceva .Multumesc anticipat.

 15. Buna ziua.Cit costa un put la o adincime de aproximativ 20 m,cu materialele dumneavoastra? Comuna Chinteni, judetul Cluj.

 16. Buna ziua. Vreau si eu sa stiu cat costa să forați un un put în Valea Mare, zona – Str. Aleea Taberei, Stefanesti, Argeș, cu materialele dumneavoastră.
  Cu stimă

 17. Bună ziua,m-ar interesa forarea unui puț cu materialele d-voastră (țevi,pompa..etc) locația ar fi in sat Bozies com Chiochis Jud B-N.

 18. Bună ziua. Va rog sa mi faceți o oferta de preț pentru un put cu adâncime max 20 m, cu tot ce trebuie. Locuiesc în com. Berislavesti, jud. Vâlcea, într o zona de deal, puțul vreau sa l facem langa casa. De asemenea dacă mai găsesc încă doua persoane care vor sa apeleze adică sa comandam lucrări pentru 3 puțuri, suntem în aceeași zona, care ar fi prețul?

 19. Bună ziua!locuiesc in Oraș Găești.judet Dâmbovița.Doresc sa -mi fac un puț de adâncime și va rog ,un preț pe metru îmi puteți spune?

 20. buna,locuiesc in sat tranisu comuna poieni jud cluj in zona problema apei e cam dura asi vea sa stiu cat ma costa sa imi forati un put.Mentionez ca tranisu se compune din cei din vale si tranisul de sus e pe deal

 21. Buna ziua,

  Cat ar fi un put forat la prima panza de apa in zona Deleni, judetul Dolj??
  locatie gps:44.432517, 23.800275. O sa fie folosit pentru gradina.

 22. Buna ziua,

  Cat ar fi un put forat la prima panza de apa in zona Deleni, judetul Dolj??
  locatie gps:44.432517, 23.800275. O sa fie folosit pentru gradina
  Multumesc

 23. Am un put de aprox. 3m in satul Cotofenesti , jud. Prahova pe care as dori sa-l adincesc cu cel putin 10m. Doresc o oferta de pret.
  Multumesc !

 24. Bună ziua! Aș dori și eu informații în legătură cu costurile săpării unui puț de adâncime (stratul acvifer) în comuna Săvinești(vecin cu comuna Roznov), jud. Neamț.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*