Foraje cu circulatie inversa

La orice lucrare de foraj este nevoie de un fluid. Acesta are un rol determinat în timpul traversării rocilor de către sapa de foraj. Răcește, asigură reducerea forțelor de frecare, previne prăbușirea pereților găurii și împiedică stratele să se contamineze unele de la altele. Asigură evacuarea detritusului

Mai multe despre rolul lichidului la săparea puțurilor, despre noroiul de foraj

Foraje, traversarea rocilor

Forajul cu circulatie inversa in terenuri moi (argile, nisipuri neconsolidate etc.)  In aceste cazuri, fluidul de foraj trebuie sa contina sub 10-15% material solid.

Daca se avanseaza prea rapid, materialul dislocat din talpa infunda pompa si circuitul se opreste.

Forajul in nisipuri presate si pietrisuri consolidate ce contin in masa lor bolovani. In aceste cazuri, se utilizeaza o sapa cu role.

foraje in roci
Tipfor executa foraje in orice tip de roci, oricat de tari ar fi, sau chiar grohotisuri si nispuri

Forajul in nisipuri slab consolidate, cu tendinta de curgere. Traversarea acestor formatiuni se face numai cu noroi cu o greutate specifica care sa tina in respect stratul respectiv.

Traversarea se face cu multa atentie, fara a se tine sau manevra sapa prea mult in acelasi loc, pentru a se evita formarea cavernelor.

In cazul in care noroiul nu este de buna calitate, sau nu are o greutate specifica suficienta, la manevrarea garniturii de foraj sau in timpul rotirii se observa tendinta de prindere.

Forajul in bolovani. In cazul in care sapa nu mai avanseaza si garnitura are trepidatii inseamna ca in gaura de foraj se intalnesc pietre sau bolovani prea mari pentru a putea fi evacuati, se continua cu sapa cu lame lasand greutatea cat mai mare pe sapa si rotind masa cu turatie redusa la minimun.

Rezultate bune in unele cazuri se obtin si utilizand sapa cu role.

In grohotisuri, la care marimea bolovanilor depaseste diametrul interior al garniturii, forajul cu aspiratie devine foarte greu.

Forajul in terenuri tari. In aceste terenuri executia se realizeaza cu sapa cu role si prajini grele.

Sapele cu role sunt de diferite tipuri constructive. Realizarea apasarii pe talpa se va  obtine numai cu prajini grele si nu prin lasarea greutatii prajinilor de foraj. respectiv prin foraje cu circulatie inversa

Cand se foreaza cu aer-lift, in roci dure, la adancimi  mici si se manifesta pierderi de circulatie, se monteaza prajinile cu duze, sub prajina grea.

Citeste si : Pompe de caldura

Foraje puturi Bucuresti

-totul despre foraje puturi 

2 Comments

  1. Buna ziua.Foarte frumos explicat domnule Daniel !Eu caut de vre-o cinci ani raspunsurile acestea si am citit sute de pagini despre foraje(carti nu am gasit in zona mea,Vaslui).In zece minute de lectura am invatat multe.Multumesc.P.S- M-a ocup cu foraje(parat nu inginereste) in zona de deal.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*