Forajele la puturile de apa. Etape de executie

Tipfor SRL execută foraje puturi pentru apă oriunde în România. Mai jos vă prezentăm modul nostru de lucru, aceasta pentru ca publicul să înțeleagă complexitatea realizării unui foraj. Etapele sunt descrise la modul prescurtat evitând denumiri și proceduri tehnice care din punctul dvs de vedere sunt nerelevante.

Facem mențiunea că pentru prețuri și devize-oferte vă sugerăm să ne contactați în mod direct prin pagina noastră de contact. De asemenea, faceți click pe prețuri și veți obține informații cu caracter general la foraje încadrate la modul generic.

foraje puturi
Foreza ce apartine Tipfor SRL

Etapele unui foraj

Poziționarea instalației de foraj în locul dorit de beneficiar ar fi etapa de bun simț cu care trebuie început. Este de la sine înțeles că oricine este chemat să execute lucrarea, va fi obligat să respecte dorința clientului. Totuși, pentru a fi cinstiți, pentru ca beneficiarul să cheltuie mai puțini bani, responsabilul din firma executantă va trebui să explice că amplasarea locului de forare este unul din mijloacele de reducere valorică a investiției. Pentru că cele mai ieftine foraje sunt cele care sunt amplasate exact sub casă. Adică reducerea cantității de tubulatură (printre altele) este o cale de economie.

Săparea batalului de lucru și a șanțului dintre gura forajului și batal. Pentru cine nu știe, batalul, în sensul lucrărilor de foraje este o groapă de care ne folosim pentru a depozita/recicla noroiul de foraj.

Pregătirea noroiului de lucru deși este o denumire ce aduce mai degrabă cu o joacă, pentru noi este foarte importantă. Noroiul în lucrările de foraje puturi nu este un simplu amestec de apă cu pământ. Dimpotrivă, noroiul de foraj are o compoziție specială și trebuie să fie și de o anumită vâscozitate. Noroiul de foraj are rol de răcire și protecție a instalației. Apoi, cu ajutorul lui se evacuează detritusul. Mai multe despre importanța și rolul acestui noroi de foraj în lucrările de foraje puturi.

Forarea până la adâncimea dorită se face cu un diametru mai mic decât gaura finală. Deși pare o muncă suplimentară, căci în etapa următoare se va lărgi gaura la diametrul dorit, forarea la diamteru inferior are rațiuni bine definite. Astfel, prin procedee specifice acestui tip de lucrări, se va putea face o determinare corectă a straturilor acvifere.

Lărgirea găurii de foraj la diametrul necesar introducerii tubulaturii. Totodată se fac și eventualele corecții ale viitorului puț de apă.

Stabilirea poziției filtrelor cu cât mai mare exactitate. În această etapă se face și o cât mai pertinentă întocmire a schemei de tubare. De precizia acestei etape, care în mare parte are drept suport experiența în lucrările de foraj, va depinde debitul și funcționarea ulterioară a captării de apă. Totodată, poziționarea corectă a filtrelor are efect asupra posibilelor denisipări viitoare. Desigur că nimeni nu-și dorește ca denisiparea unui puț de apă să fie făcută prea curând după terminarea forajului.

Introducerea tuburilor de PVC este etapa care dă fiorii meseriei. În afară de clipa când se va vedea primul jet de apă, introducerea tubulaturii în gaura de foraj este poate momentul cel mai așteptat.

Pietrișul de mărgăritar; introducerea lui este etapa care „dă viață filtrelor”. De felul în care este ales acesta, de dimensionarea filtrului depinde în bună măsură calitatea apei care va ajunge la robinet. Vă recomandăm să aflați mai multe despre rolul și importanța pietrișului de mărgăritar la filtrele din puțuri. Aceasta pentru a ști ce să cereți echipei de foraje, pentru a înțelege cum se filtrează apa care vine din puțuri.

Izolarea/cimentarea stratelor de suprafață este acea parte dintr-o execuție de foraj prin care se izolează luciurile de apă. Adică vorbind la modul concret înseamnă să nu permitem apei din stratul acvifer (de unde primiți dvs apă), aflat sub pânza freatică, să se contamineze cu aceasta din urmă. Citiți mai multe despre „tehnica izolării stratelor acvifere în foraje puturi”.

Denisiparea forajului prin pompare înseamnă de fapt pregătirea pentru predarea lucrării către beneficiar. Scoatem nisipul inițial din foraj, până se face apa limpede. Cu această ocazie efectuăm și diverse teste de pompare. Tipfor SRL are în dotare mai multe tipuri de pompe, cu debite și inaltimi diferite.

foraje si denisipari

Fișa de foraj este „un amănunt” pe care puține firme îl respectă. Lucrările de foraje puturi pentru apă potabilă ar trebui să se finalizeze toate cu așa ceva. Este de fapt un set de informații tehnice care folosesc mentenanței ulterioare. Cine a făcut respectivul foraj, adâncimea pentru puț, debitul, adâncimea filtrelor, granulația pietrișului de mărgăritar…

» Video cu secvențe din timpul unor foraje puturi de apă potabilă

Foraje puturi de către autodidacți

Săparea de fântâni a devenit (pentru unii) un job. Pentru alții e un business. Majoritatea celor care au nevoie spun despre foraje că trebuie făcute de către cine se pricepe. Că un puț cu apă potabilă este ceea ce le lipsește din grădină.

În aceste condiții apar tot felul de idei de foraje, unele făcute de oameni cu mai multă sau mai puțină pregătire. Partea interesantă este că unele sunt hazlii, unele interesante, altele puerile și foarte multe neverosimile. Oricum, doar printr-o firmă de foraje profesionistă veți putea apa așa cum doriți.

Una dintre cele mai interesante idei este forajul cu bormașina. Adică se poate face un puț de apă potabilă doar cu o mașină de găurit. Este adevărat, pare o glumă. Ne permitem să vă (re)supunem atenției una dintre postările noastre de pe blog.

» Între foraje puturi și o țeavă bătută-n pământ

» Ce sunt acelea puțuri americane

6 Comments

1 Trackback / Pingback

  1. La foraje. Oamenii care sapă puturi de apă (1) - Foraje puturi pentru apa potabila

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*