Permeabilitatea rocilor. Foraje pentru apa

Foraje pentru apa, permeabilitatea rocilor

Foraje pentru apa
Nu toate rocile magmatice, metamorfice sau sedimentare prezinta caracteristica de permeabilitate. O parte din roci sunt compacte si din acest motiv nu este permisa circulatia apei. Datorita acestui mod de comportare diferit, rocile se pot clasifica in doua  categorii: roci permeabile si roci impermeabile, Foraje pentru apa
Rocile permeabile permit infiltrarea apei de la suprafata si subsol si circulatia acesteia dupa anumite legi in subteran, intr-o anumita directie, avand o anumita panta. Din aceastForaje pentru apaa categorie fac parte rocile magmatice si metamorfice fisurate sau cu falii, rocile sedimentare detritice ca: nisipul, pietrisul, grohotisul de panta, gresiile, calcarele zoogene, carstice, fisurate sau cu falii si altele.
 

 Rocile impermeabile sunt cele care nu permit infiltrarea apei si nici circulatia ei in subteran cum ar fi argilele fine  si marnele

Rocile permeabile

Forajele care se executa pentru apa in general ( foraje de alimentare cu apa potabila sau industrial, desecarea sau drenarea unor ape de suprafata )  urmaresc in primul rand identificarea pozitiei rocilor permeabile, stabilirea potentialului lor acvifer sau de drenare, si determinarea chimismului apelor subterane care circula prin aceste strate acvifere si captarea lor dupa o tehnologie specifica potentialului fiecarui strat in parte.
In tara noastra, forajele pentru apa au ca obiect, in marea lor majoritate, captarea apei din rocile sedimentare acvifere. Sunt foarte rare cazurile in care forajele au ca obiect partea superioara alterata si fisurata a rocilor metamorfice si magmatice. De altfel, aceste cazuri sunt particulare si ele constituie ultima solutie care se adopta in general acolo unde cuvertura sedimentara are grosime foarte mica, metamorficul sau roca magmatica aflandu-se mai aproape de suprafata.
Executia unui foraj pentru apa are a obiect principal apa subterana. Pentru executia forajelor de apa este necesara cunoasterea  tehnologiei de foraj si a relatiilor existente intre apa  si subsol.
Click aici sa vezi mai mult despre foraje pentru apa:
 
 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*