Caracteristicile apelor subterane
Caracteristicile apelor subterane
Din multitudinea de caracteristici fizico-chimice ale apelor subterane din foraje , vor fi prezentate acelea care infulenteaza hidrogeologia:
– Temperatura apei din foraje
– Conductibilitatea si rezistivitatea electrica
– pH-ul
– hidrochimia
Proprietati fizice generale ale apelor din foraje
Masa volumetrica este masa unitatii de volum. Pentru apa curata la 4 °C este egala cu 1 g/cm3, la presiunea de 1 atmosfera.
Greutatea specifica este egala cu produsul dintre masa volumetrica si acceleratia gravitationala.
Densitatea este raportul dintre masa volumetrica a corpului considerat si masa volumetrica a apei curate la 4 °C, sub presiune atmosferica normala. Apa are densitatea 1. Ea variaza in functie de temperatura invers proportional si in functie de presiune direct proportional.
Temperatura
Foraje pentru apa. Caracteristicile apelor subterane
O parte din apele de precipitatii se infiltreaza in teren si traverseaza diverse zone termice tinzand sa intre in echilibru termic cu acestea.
Solul este influentat termic de doua surse principale de caldura: soarele si gradientul geotermic.
In scoarta terestra se disting, de sus in jos, doua zone termice: zona de heterotermie si zona de homotermie
Zona de heterometrie. Aceasta zona este supusa fluxului de caldura solara si are o grosime de 15-17m in terenuri normale, 24-27m in calcare si 34-39m in granite. Are doua subzone.
– Subzona superioara, cu grosimea de 1-2m in roci compacte, influentata de variatiile diurne ale temperaturii aerului (heterotermie diurna)
– Subzona inferioara, neinfluentata de variatiile diurne ale temperaturii aerului, ci de cele anuale (heterotermie anuala)
Zona de homotermie. In aceasta zona temperatura in adancimea scoartei terestre se datoreaza fluxului de caldura, constant pentru acelasi loc, care provine din interiorul pamantului. Acest flux este legat de gradientul geotermic conventional; el reprezinta distanta verticala pentru care temperatura creste cu un grad. Valoarea lui in general de 33 m, variaza in functie de natura rocilor, structura tectonica si altele situandu-se intre 20m si 40m.
Temperatura apelor subterane.
Pentru apele de precipitatii infiltrate in teren, zona de heterotermie diurna nu are rol insemnat.
Zona de heterotermie anuala are insa un rol important deoarece in cuprinsul ei se gasesc acviferele freatice care alimenteaza forajele de apa. La baza acestei zone apa, in echilibru termic cu roca magazin, are temperatura medie anuala a terenului. Temperatura apelor subterane din forajele de apa sufera variatii anuale. Terenul are tendinta sa reduca variatiile existente in atmosfera, deoarece apele din precipitatii se infiltreaza vara intr-un sol relativ mai rece si iarna relativ mai cald. De aceea, amplitudinea anuala a temperaturii apelor subterane din aceasta zona este de circa doua grade celsius.
In zona de homotermie temperatura apelor subterane creste cu adancimea. Schimburile regulate de temperatura dintre roca magazin si apa, nu sufera variatii intr-un punct dat, cu conditia ca regimul de curgere sa fie permanent, cazul cel mai des intalnit. Toate apele de profunzime se afla in aceasta zona, fapt ce explica temperatura lor mai ridicata.
Caracteristicile apelor subterane
Tipfor executa:- foraje pentru apa
Cam ce temperatura are apa de la 350 m adancime?
Mă interesează pentru o pompă de căldură
Raspunsul a fost trimis pe email. O zi frumoasa!