STRATUL ACVIFER
Straturile permeabile saturate sau acvifere(stratul acvifer), permit acumularea apelor gravifice care apoi se pot deplasa în virtutea legilor hidro-dinamice.
Stratul acvifer este unitatea elementara a sistemelor acvifere . El se caracterizeaza pintr-o compozitie litologica relativ omogena si cu porozitate si permeabilitate in limite apropiate.
Are un acoperis si un culcus limitat de plane de stratificatie care-l separa de alte strate cu roci diferite.
Grosimea lui prezinta variatii mici in raport cu intinderea pe orizontala. Lentila acvifera constituie un caz particular al stratului acvifer si este delimitata de plane de stratificatie,care se intersecteaza pe o distanta ce nu depaseste de 1000 ori grosimea ei maxima.
ORIZONTUL ACVIFER
Orizontul acvifer cuprinde doua sau mai multe strate acvifere care au caracteristici litologice si hidrogeologice calitatitiv analoge; se intinde pe distante mari in limitele aceluias bazin hidrogeologic.
Poate cuprinde strate acvifere cu tipuri litofaciale ce fac parte din mai multe ritmuri,dar apartin aceluias ciclu de sedimentatie. Nu poate cuprinde strate acvifere cu variatii mari litofaciale si hidrogeologice, chiar daca nu sunt separate de roci impermeabile.
Cititi toate informatiile despre foraje puturi aici
COMPLEXUL ACVIFER
Complexul acvifer cuprinde mai multe orizonturi acvifere,omogene sau diferite,dupa caracteristicile litofaciale sau hidrogeologice. Impartirea in complexe acvifere este relativ conventionala , cuprinzand int-un compex toate orizonturile aflate unele langa altele si cu nivele piezometrice la cote apropiate.
Curgerea naturala in stratul acvifer subteran are loc atuci cand apare o dferenta de potential. Intr-un strat orizontal aceasta diferenta de potential poate fi data de diferenta nivelului piezometric. Intre doua puncte diferenta care ia nastere datorita unor factori locali ce apar in timp. Curgerea se va efectua in acest caz de la punctul cu nivel piezometric mai mare catre puctul cu nivel piezometric mai mic. Curgerea mai are loc si in cazul in care stratul acvifer nu este perfect orizontal (are o panta oarecare). Aceste orizonturi constituie resurse de ape subterane care se pot folosi pentru alimentarea cu apă a populației sau pentru diferite folosințe socio-economice. Aceste straturi acvifere se intanesc de obicei la adancimi mai mari si ofera o apa de buna calitate in cele mai multe situatii.
Exista si situatii in care un foraj de mare adancime nu are o apa potabila din cauza mineralelor existente in sol , datorita acestui fapt apa preia proprietatile solului.
Foraje puturi de mare adancime in zone petroliere!
Puturi de mare adancime!
Poate te intereseaza si articolul: Denisipari puturi
Let’s Drill!
Leave a Reply