NOTIUNI GENERALE DESPRE FORAJE PUTURI APA

Foraje puturi apa – altfel spus executarea unui foraj pentru alimentare cu apa – sunt genul de lucrări de construcții (sau de amenajări) al căror obiect este folosirea apei din subteran.

In tehnica moderna pentru executarea corecta a forajului pentru apa nu este suficienta numai cunoasterea temeinica a forarii, ci si cunoasterea stintifica a legilor care guverneaza circulatia apelor subterane.

Pentru ca fiecare persoana care este interesta de executarea unui foraj pentru apa să poată lua la cunoștință doar despre acele noțiuni care interesează efectiv, în rândurile următoare vă prezentam cateva informații generale despre foraje puturi. Acestea sunt foarte importante pentru a intelege cum trebuie executat un foraj si ce anume urmarim in timpul unui  foraj.

foraje puturi apa

APA IN SCOARTA TERESTRA

Scoarta terestra este formata genetic din trei categorii de roci si anume: magmatice, sedimentare si metamorfice.
Ce este important sa intelegem este faptul ca ele sunt impartite in doua mari categorii:
1.-ROCI IMPERMEABILE
Rocile impermeabile sunt cele care nu permit infiltrarea apei si nici circulatia ei in subteran.
2.-ROCI PERMEABILE  la foraje puturi apa
Rocile permeabile permit infiltrarea apei de la suprafata in subsol si circulatia acesteia in subteran ,intr-o anumita directie. Din aceasta categorie fac parte urmatorele:-nisipul, pietrisul, bolovanisul, gresiile, calcarele si altele.

Forajele care se executa pentru apa (apa potabila, industriala, desecarea, drenarea, etc) urmaresc in primul rand identificarea pozitiei rocilor permeabile, stabilirea potentialului lor acvifer si captarea lor dupa o tehnologie specifica fiecarui strat in parte ca apoi sa fie exploatate corespunzator.

FORAJE PUTURI APA IN SISTEM HIDRAULIC

Datorita vitezei foarte mari de avansare fata de celelalte sisteme de foraje, cel hidraulic este azi unul din cele mai raspandite. Principiul de lucru se bazeaza pe rotirea sculei de sapare si apasarea ei in teren, materialul degenerate fiind adus la supafata de fluidul de foraj.

Forajul hidraulic este sistemul la care evacuarea detritusului (material aschiat de sapa de foraj) de foraj se realizeaza pintr-un curent continuu de flud de foraj. Fluidul de foraj mai are si rolul de a exercita o presiune hidrostatica asupra peretilor gaurii, excluzand necesitatea coloanelor de protectie in timpul forajului.

Aceasta metoda de foraje puturi apa consta in sfarmarea rocilor cu ajutorul unei sape, aleasa in functie de natura si duritatea stratelor traversate. La forajul cu circulatie directa,  fluidul pompat de o pompa de noroi coboara prin prajini si se ridica prin spatial inelar format.

ROLUL SI IMPORTANTA FILTRELOR LA FORARI PUTURI APA

foraje
foraje

In constructia forajelor pentru apa filtrul are un rol de prima importanta. De durata in timp, de buna lui functionalitae depinde viata unui put forat. Pe drept filtrul a fost catalogat ca fiind inima forajului.

Trebuie subliniat ca filtrul unui foraj nu are rostul de a imbunatati chimic sau bacteriologic calitatea apei. El are un rol bine determinat in mentinerea peretilor stratului acvifer, creandu-se in jurul lui un filtru natural sau artificial de pietris pentru limpezirea totala a apei, deci are un rol mecanic in filtrarea apei si oprirea tuturor particulelor solide care au tendinta de a fi aduse in putul forat de firele de curent ale apei.

Calitatile ce se cer filtrelor sunt la FORAJE PUTURI :

  • o constructie si dimensionare care sa permita in final curgerea apei fara nisip
  • rezistenta fata de incrustrare si coroziune
  • rezistenta mecanica buna

Dimensiunea fantelor filtrelor la puturi trebuie astfel stabilita astfel incat ca, prin denisipare, materialul fin din strat sa fie evacuat si numai stratul grosier sa fie retinut, formandu-se astfel un filtru natural.

La stabilirea marimii fantelor trebuie sa se tina seama, deci, de granulometria stratului captat si implicit a pietrisului pus in jurul filtrului. In caz contrar filtrul se va bloca sau va produce permanent nisip.

IZOLAREA STRATELOR ACVIFERE LA FORARI PUTURI APA

Coloana litologica a unui foraj este formata dintr-o suita de straturi cu caracter clar de impermeabilitate si o serie de straturi cu permeabilitatate mai mare sau mai mica.

Straturile permeabile pot fi acvifere iar fiecare strat are o serie de caracteristici hidrogeologice, hidrochimice si uneori bacteriologice specifice, de aceea stratele de apa trebuiesc izolate.

Moduri de izolare a straturilor:
1.Izolarea cu argila la foraje puturi
Se face dupa ce in foraj s-a introdus tubulatura permanenta si zona filtranta a fost acoperita cu pietrisul margaritar stabilit. Apoi bucati de argila transformate in peleti se introduc in spatiul inelar ramas in urma tubarii forajului.
2.Izolarea prin cimentare
Cimentarea pintr-o teava exterioara, atunci cand spatiul inelar permite. Operatia consta in introducerea pe langa coloana a unei tevi si pomparea de lapte de ciment la adancimea unde ne intereseaza sa izolam stratele intre ele.

SPALAREA FORAJELOR PENTRU DECOLMATARE A STRATURILOR ACVIFERE

La foraje puturi apa executate in sistem hidraulic cu circulatie directa inainte de denisipare sa executa o spalare a straturilor acvifere. S-a aratat ca fluidul de foraj formeaza pe peretii gaurii forate o turta cu o grosime mai mica sau mai mare in functie de mai multi factori, aceasta blocand caile de acces ale apei in putul forat.

Spalarea se poate face in momentrul introduceri pietrisului margaritar sau dupa introducerea acestuia.

DENISIPAREA FORAJELOR

Denisiparea are rolul de a crea in jurul filtrului un filtru natural. Acesta este format din granulele mai mari din strat, prin eliminarea partilor mai fine.

Prin denisipare se obtine:

  • marirea permeabilitatii zonei invecinate filtrului;
  • micsorarea pierderilor de sarcina din cauza filtrului, prin crearea posibilitati de folosire integrala a suprafetei active a acestora;
  • evitarea innisiparii forajului;
  • marirea razei effective a forajului si implicit a debitului ce poate fi pompat din putul forat.

Let’s Drill !
office@tipfor.ro

Telefon 0729.10.46.92

Cititi si

pompe de caldura pentru incalzire