Recepția in foraje puturi

foraje puturi

Recepția lucrăilor de foraje puturi se face clasic, adică in doua moduri, unul scriptic iar celalalt fizic. Exista si unele aspecte despre care, deși se știe, ele nu sunt căutate sau menționate decât atunci când nu este apă! Dar, de regulă, dacă beneficiarii de foraje îndeplinesc anumite cerințe minime, alături de mentenanța cuvenită exploatării unor puțuri cu apă, aceștia vor avea parte de puține neplăceri.

La terminarea lucrărilor de foraje, executantul își predă lucrarea. Ce înseamnă acest lucru!? La modul general că-și poate încasa toți banii. La modul particular însă, e vorba de câteva operațiuni specifice.

» Lucrari executate de Tipfor Timisoara, foraje puturi la adancime

Recepția fizică a forajului

Prin acest lucru se înțelege (despre orice tip de foraje am vorbi) că beneficiarul ia în primire un puț cu coloanele definivate la zi. Acestea au un capac prins prin sudură. Este subînțeles faptul că vorbim și despre întocmirea unui proces verbal care consemnează acest lucru.

muncitor foraje puturi

Înainte de preluarea unui puț forat în faza de capac sudat, se presupune că beneficiarului i s-a executat operațiunea de pompare a apei. Beneficiarul forajului va urmări ca apa să fie curată, fără nisip, fără a fi tulbure. Dacă este vorba de o lucrare de denisipare a unui foraj, existența în continuare de nisip însemană că denisiparea nu este corespunzătoare.

De regulă, beneficiarul urmărește calitatea apei, nivelurile dinamice și hidrostatice în timpul pompărilor pentru proba de debit. Orice foraje ar trebui să parcurgă aceste etape, exploatarea apei din puțuri supunându-se acelorași criterii.

Predarea scriptică a puțurilor

Aceasta presupune că invariabil se va semna un proces verbal. În orice executie de foraje puturi, metodologia este cea aferentă predării-preluării lucrărilor de construcții-montaj.

Se cuvine însă să facem o precizare. Acestea sunt consecința unui contract, ca urmare se supune voinței celor două părți, executant și beneficar. Pe cale de consecință, la predarea unui puț forat se pot prevedea și alte criterii decât cele practicate în mod curent. Sau dimpotrivă, pot fi excluse unele.

Dosarul tehnic al forajelor

Dosarul tehnic al unui foraj se întocmește încă din faza de proiect al lucrărilor. În fapt, el cuprinde date utile pentru întreținerea și/sau remedierea problemelor din exploatare la puțuri. El se formează odată cu primirea de către beneficiar a studiului hidrogeologic preliminar sau definitiv și a poiectului de foraj.

Dosarul tehnic, o noțiune despre care mare parte din firmele executante de foraje puturi nici nu au auzit, se încheie abia când puțul forat este încadrat a fi ca mijloc fix. Documentația se completezaă în permanență cu fiecare informație sau analiză care apare pe parcursul lucrărilor.

Există din păcate o tendință păguboasă de a te gândi la dosarele tehnice ale unor puțuri forate abia atunci când nu este apă potabilă la robinet. Atunci când, de cele mai multe ori, deja este prea târziu. Datele care sunt conținute într-un dosar tehnic al unui foraj ar trebui să dea indicații și orientări despre modul de remediere al problemelor apărute la exploatarea puțurilor de apă potabilă.

Din păcate, așa cum am spus, existența și întocmirea unui dosar tehnic la un foraj este de cele mai mlte ori trecută cu vederea. Despre conținutul unui dosar tehnic într-unul din articolele noastre viitoare.

1 Comment

  1. Buna ziua,
    Doresc sa forez un put de apa de adancime pentru irigatii ,in stratul doi acvifer.La primul strat luciul de apa este la 8m adancime.In zona nu cunosc sa fie facut un put de adancime ca sa putem deduce la ce adancime este stratul al doilea de apa.Locatia este in Drajna de jos ,Jud. Prahova,de la stadionul de fotbal la aprox 1 km in zona campurilor agricole.Doresc daca se poate sa imi faceti o oferta de pret si sa o trimiteti pe adresa de email.Va multumesc!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*